H Shell σχεδιάζει «αναμόρφωση» και υπόσχεται αποδόσεις

Η εταιρία στοχεύει σε μείωση κόστους, πώληση περιουσιακών στοιχείων και «κερδοφόρα νέα πρότζεκτ». Θα πουλήσει στοιχεία αξίας 30 δισ. την περίοδο 2016-2018 και εστιάζει σε ελεύθερες ταμειακές ροές 20 με 25 δισ. στα τέλη της δεκαετίας.

H Shell σχεδιάζει «αναμόρφωση» και υπόσχεται αποδόσεις

Η Shell ανέφερε πως θα απαντήσει στο «μεταβαλλόμενο τοπίο» με «αναμόρφωση» της εταιρίας, βάσει ενός σχεδίου που θα αυξήσει τις ελεύθερες ταμειακές ροές και τις αποδόσεις, παρά το μεταβλητό περιβάλλον. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κόστη, να περιορίσει τη δαπάνη, να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και να προχωρήσει σε «κερδοφόρα νέα πρότζεκτ».

Σύμφωνα με το CNBC, η Shell υποστήριξε πως σε ένα περιβάλλον τιμής του πετρελαίου γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι, η εταιρία έχει τη δυνατότητα οργανικών ελεύθερων ταμειακών ροών ύψους 20 με 25 δισ. δολαρίων, αλλά και μια απόδοση επί των απασχολούμενων κεφαλαίων της τάξης του 10%, περίπου στα τέλη της δεκαετίας.

Προτεραιότητές της αποτελούν η μείωση του χρέους, η πληρωμή μερισμάτων, αλλά και μια «ισορροπία μεταξύ επένδυσης κεφαλαίων και επαναγορών μετοχών».

«Εστιάζουμε σε πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε και να επηρεάσουμε (...) Επομένως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, χρειάζεται να είμαστε μια εταιρία που θα παράγει άνετα περίπου 20 με 30 δισ. δολάρια οργανικών ελεύθερων ταμειακών ροών», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Ben van Beurden, μιλώντας στο διεθνές δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, η Shell ανέφερε ότι αναμένονται να αγγίξουν μια συνολική αξία 30 δισ. κατά την περίοδο 2016-2018.

Ο CEO πρόσθεσε ότι θεωρεί «ρεαλιστική» μια πρόβλεψη 60 δολαρίων το βαρέλι για το πετρέλαιο μέχρι το 2020, παρότι πρόσθεσε ότι είναι «δύσκολο να προβλεφθεί» η κατεύθυνση των τιμών του πετρελαίου αυτή τη στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v