Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Η ζυγαριά και πάλι υπέρ της «παραμονής»

Αφού χαλάρωσε λίγο το debate για τη μετανάστευση, οι δημοσκοπήσεις δίνουν και πάλι ελαφρύ προβάδισμα στην καμπάνια Remain. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη μικρή διαφορά και τονίζουν πως όλα θα κριθούν στο τέλος της μάχης.

Βρετανία: Η ζυγαριά και πάλι υπέρ της «παραμονής»

Νέες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία καταδεικνύουν πως το εκλογικό σώμα τείνει και πάλι υπέρ της παραμονής στους κόλπους της ΕΕ. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, δίνουν μικρό προβάδισμα στην καμπάνια Remain, υπονοώντας πως όλα θα κριθούν στο τέλος της μάχης.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και πραγματοποιήθηκε από την ORB για λογαριασμό του Daily Telegraph, δίνει ένα 48% στους ψηφοφόρους που στηρίζουν την ευρωπαϊκή συμμετοχή έναντι 47% για όσους επιθυμούν μια έξοδο.

Παράλληλα, άλλη έρευνα της YouGov για λογαριασμό των Times βρίσκει ότι το 43% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ψηφίσει υπέρ της παραμονής και ένα 42% θα στηρίξει το Brexit. Ένα 11% απάντησε πως δε γνωρίζει.

Η δημοσκόπηση της YouGov, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Ιουνίου, οδήγησε σε διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με προηγούμενη της ερευνητικής εταιρίας που διενεργήθηκε από την 1η μέχρι τις 3 του μήνα και έδωσε ένα 45% υπέρ της αποχώρησης από το μπλοκ και ένα 41% στην καμπάνια Remain.

«Είναι πιθανό οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας να αποτελούν βραχυπρόθεσμη αλλαγή λόγω των νέων στοιχείων για τη μετανάστευση και του γεγονότος πως το ζήτημα αυτό απασχολούσε την ειδησεογραφία, και τώρα η ημερήσια διάταξη έχει προχωρήσει παρακάτω και η ψήφος υπέρ της Remain ανακάμπτει», ανέφερε ο Anthony Wells, επικεφαλής της ομάδας πολιτικής και κοινωνικής έρευνας στη YouGov.

«Κατά το μεγαλύτερο μέρος της εκστρατείας μέχρι στιγμής, οι τακτικές μας δημοσκοπήσεις έχουν δείξει λίγη μετακίνηση, με ομαλή μεταβλητότητα γύρω από μια κούρσα που φαίνεται πως είναι στήθος με στήθος», πρόσθεσε ο ερευνητής σε ανάρτησή του σε blog.

Το MarketWatch αναφέρει ότι η μετατόπιση υπέρ της παραμονής τόνωσε το βρετανικό νόμισμα την Τρίτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v