Οι ευρωπαϊκές εταιρίες χάνουν την υπομονή τους με την Κίνα

Έρευνα της ΕΕ δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες επαναξιολογούν τις δραστηριότητες και εγκαταλείπουν σχέδια για επέκταση. Το εμπόριο είναι κρίσιμο και για τις δύο πλευρές, ενώ οι επιχειρήσεις θα αύξαναν την επένδυση αν απολάμβαναν πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες χάνουν την υπομονή τους με την Κίνα

Η αργή πρόοδος της Κίνας στο να ανοίξει την οικονομία της σε ξένες επιχειρήσεις έχει ωθήσει τις ευρωπαϊκές εταιρίες σε επαναξιολόγηση των δραστηριοτήτων τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρίες εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους για επέκταση, αποκαλύπτει ετήσια ευρωπαϊκή έρευνα για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, «ένα σημαντικό 41% των ευρωπαϊκών εταιριών επαναξιολογούν αυτή τη στιγμή τις δραστηριότητές τους στην Κίνα και σχεδιάζουν να μειώσουν τα κόστη, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης προσωπικού».

Όπως αναφέρει το CNBC, το Εμπορικό Επιμελητήριο τόνισε πως «η αποτυχία του Πεκίνου μέχρι στιγμής, να φέρει αποτελέσματα βάσει των υποσχέσεών του πως οι ξένες επιχειρήσεις θα απολαμβάνουν μια πιο ανοικτή, ανταγωνιστική αγορά, έχει καλλιεργήσει αυξανόμενη απαισιοδοξία».

Παρότι η έρευνα κατέδειξε πως το μεγάλο ποσοστό του 47% των ευρωπαϊκών εταιριών εξακολουθεί να σχεδιάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην ασιατική χώρα, και πάλι το νούμερο αντιπροσωπεύει μείωση 39 ποσοστιαίων μονάδων από το 2013, οπότε ένα συντριπτικό 86% σκόπευε να το κάνει, σημειώνει το Επιμελητήριο.

Πάντως, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, «μια σαφής πλειοψηφία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πιθανότατα θα αύξανε την επένδυση στην Κίνα σε περίπτωση που αφαιρεθούν οι φραγμοί στην πρόσβαση στην αγορά».

Το διεθνές δίκτυο εξηγεί πως το Εμπορικό Επιμελητήριο εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κίνα και δραστηριοποιείται προς βελτίωση των συνθηκών για τις εταιρίες στη χώρα. Στην έρευνά του συμμετείχαν πάνω από 500 ανώτατοι εκπρόσωποι εταιριών-μελών του σώματος, με στόχο την εξαγωγή μιας ετήσιας αξιολόγησης των επιδόσεών τους και των προοπτικών, μέσα από την κινεζική αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v