Nomura: Τεράστιοι κίνδυνοι για τις αγορές από μια προεδρία Τραμπ

Μια νίκη του Τραμπ ενέχει τεράστιους κινδύνους. Η Κίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων. Μελλοντική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας θα είναι καταστροφική για όλη την Ασία, επισημαίνουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι το εμπόριο είναι η «ψυχή της περιοχής».

Nomura: Τεράστιοι κίνδυνοι για τις αγορές από μια προεδρία Τραμπ

Η Nomura τόνισε πως μια προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τις αγορές, προβλέποντας αναταραχές σε περίπτωση που ο υποψήφιος καταλήξει στον Λευκό Οίκο.

«Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι μια νίκη του Τραμπ δεν είναι καλή από άποψη αντίδρασης των χρηματοπιστωτικών αγορών», επεσήμανε ο Craig Chan, επικεφαλής στρατηγικής για τις ισοτιμίες στη Nomura, στο περιθώριο του Nomura Investment Forum την Τρίτη στη Σιγκαπούρη. «Από οικονομική, χρηματοοικονομική και πολιτική σκοπιά, υπάρχουν τεράστιοι κίνδυνοι», πρόσθεσε.

Ο Chan τόνισε πως σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ αναδειχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, η Κίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων: «Έχει πει τόσα πολλά για την Κίνα, από το ότι θα τους ''ονομάσει χειραγωγούς των συναλλαγματικών ισοτιμιών από την πρώτη μέρα'', μέχρι ότι θα επιβάλει δασμό 45% σε όλα τα κινεζικά αγαθά, μέχρι ότι θέλει να εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρίες μεταποίησης να επενδύουν στο εξωτερικό».

Ο ειδικός τόνισε πως, παρότι μεγάλο μέρος από αυτό το «μανιφέστο» θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί -επικαλούμενος το παράδειγμα της Κίνας που στην πραγματικότητα δεν μπορεί νομικά να ονομαστεί χειραγωγός ισοτιμιών-, επιφέρει μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.

Το CNBC υπογραμμίζει πως άλλα ασιατικά κράτη έχουν αρχίσει να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας στην περίπτωση νίκης του Τραμπ.

«Μια διευκολυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, μιας παγκόσμιας υπερδύναμης, και της Κίνας, μιας αναπτυσσόμενης δύναμης, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ασίας. Η διαμάχη μεταξύ τους θα είναι καταστροφική για όλους», παρατήρησε και ο Goh Chok Tong, πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης κατά την περίοδο 1990-2004 και αυτή τη στιγμή επίτιμος ανώτατος υπουργός της χώρας, που συχνά λειτουργεί ως σιωπηρός μεσάζοντας στις διαφωνίες μεταξύ των ασιατικών κρατών.

«Το εμπόριο είναι η ψυχή της περιοχής», πρόσθεσε ο πολιτικός μιλώντας στο forum της Nomura τη Δευτέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v