Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Κίνδυνος για οικονομική καταστροφή διαρκείας στην ευρωζώνη

Το κόστος της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τη συνέχεια. Η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης, υπογράμμισε.

Ντράγκι: Κίνδυνος για οικονομική καταστροφή διαρκείας στην ευρωζώνη

Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει διαβρώσει την παραγωγικότητα στην ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην οικονομική ευρωστία της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ευρωζώνης.

«Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως λίγοι από αυτούς είναι οικονομικά καλοί λόγοι. Το κόστος των καθυστερήσεων είναι απλά πολύ υψηλό», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Brussels Economic Forum.

Η δουλειά της νομισματικής πολιτικής δεν είναι να καταπολεμά βραχυπρόθεσμα σοκ αλλά να μετριάζει τις επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.  

Σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη ήταν υφεσιακή για πολλά χρόνια, ενώ η σύγκλιση σε κάποιες χώρες έγινε κυρίως μέσω φόρων και όχι μέσω περικοπών δαπανών

"Θα πρέπει να απομακρύνουμε χωρίς καθυστερήσεις τις αβεβαιότητες που συγκρατούν τις επενδύσεις", τόνισε ο κ. Ντράγκι. 

Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στα κόκκινα δάνεια 

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης. "Χρειάζεται περισσότερη δουλειά στην αντιμετώπιση της έκθεσης των τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα στοιχεία ενεργητικού", τόνισε, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες θα πρέπει να διαμορφωθούν με ευρείες πολιτικές. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v