Την ώρα που ο κόσμος έχει αρχίσει να κατανοεί τις δυνατότητες της τρισδιάστατης επανάστασης (3-D printing), οι ερευνητές προτείνουν μια ψηφιακή κατασκευή που βασίζεται σε μια τέταρτη διάσταση, στην εκτύπωση αντικειμένων που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Οι πιθανές εφαρμογές είναι ατελείωτες. Και θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές στις μεγάλες κλίμακες. Εξετάστε τα υπόγεια συστήματα σωλήνων, από καιρό προβληματικά λόγω της δεδομένης χωρητικότητάς τους και της δαπανηρής συντήρησής τους.
Με τα προγραμματιζόμενα υλικά, μεμονωμένοι σωλήνες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, διαστελλόμενοι ή συστελλόμενοι για να ρυθμίσουν τη χωρητικότητα και τη ροή τους. Θα μπορούσαν ακόμα και να αυτοεπισκευάζονται όταν παθαίνουν ζημιές ή να αποσυντίθενται όταν σταματούν να χρησιμοποιούνται.
Στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ οι ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τις αρχές τής τετραδιάστατης εκτύπωσης για να κατασκευάσουν ένα νανορομπότ από κλώνους DNA που καταπολεμά τον καρκίνο.
Και κάπου εκεί αρχίζουν οι κίνδυνοι. Για παράδειγμα τα νανορομπότ για τον καρκίνο. Θα μπορούσαν να επαναπρογραμματιστούν για να ρυθμίζουν νευροδιαβιβαστές, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Κάποιοι ανησυχούν για το ότι ακόμη και συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, μπορούν να αλλάξουν με μόνιμο τρόπο τα μακροχρόνια γνωστικά και ατομικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου.
Με την 4-D εκτύπωση περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ θα είναι σε θέση να πειραματιστούν με τη ...χημεία. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές για τη δημιουργία νέων βιολογικών όπλων και να αποκτήσουν τη γνώση να καθιστούν δυνατό τον προγραμματισμό κυττάρων.
Σίγουρα, η 4-D εκτύπωση γεννά προβλήματα. Η δυνατότητα της παράνομης εκμετάλλευσης θα παραμείνει. Οι παραγωγοί θα έχουν ακόμα περισσότερους τρόπους για να προσαρμόσουν τα προϊόντα, κονταίνοντας περαιτέρω την αλυσίδα εφοδιασμού και θέτοντας σε κίνδυνο ειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Τα ζητήματα ευθύνης θα γίνουν πιο περίπλοκα, καθώς εκείνοι που εκτυπώνουν και οι προμηθευτές θα μάχονται για το ποιος θα πρέπει να φέρει την ευθύνη για ένα προϊόν, εάν κάτι πάει στραβά. Το ίδιο, επίσης, θα γίνεται στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Για παράδειγμα, το να ανιχνεύονται οι ρίζες του συνεχούς μετασχηματισμού των προϊόντων θα είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Θέματα μη αναπαραγωγικότητας και κατοχύρωσης πατέντας θα είναι προβληματικά, επίσης.
Πηγή: Premium.paratiritis.gr
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin