Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλεσμα ΟΟΣΑ στην ΕΚΤ για ακόμα μεγαλύτερη «χαλάρωση»

Η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση, αν ο πληθωρισμός παραμείνει κάτω του στόχου, λέει ο ΟΟΣΑ. Ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων. Προτείνει δημιουργία ευρωπαϊκής εταιρείας asset management για τα κόκκινα δάνεια.

Κάλεσμα ΟΟΣΑ στην ΕΚΤ για ακόμα μεγαλύτερη «χαλάρωση»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, αν ο πληθωρισμός δεν αρχίσει να αυξάνεται όπως αναμένεται και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βρουν τρόπους ώστε να εξαλείψουν τα «κόκκινα» δάνεια, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να επωφεληθούν πλήρως από την «ένεση ρευστότητας» της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Οργανισμός εκτιμά πως το Brexit θα μπορούσε να αφαιρέσει 1% από το ΑΕΠ της ΕΕ το 2018.

Στις εκθέσεις του για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως οποιαδήποτε αρνητικά οικονομικά σοκ θα δώσουν λόγο στην ΕΚΤ να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, προκειμένου να διατηρήσει τον πληθωρισμό σε τροχιά επίτευξης του στόχου του περίπου 2%.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να δει επιπλέον μειώσεις επιτοκίων, κυρίως στο επιτόκιο καταθέσεων, καθώς αυτό είναι το σημαντικότερο επιτόκιο πολιτικής σε ένα περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αδυναμία στους ισολογισμούς ορισμένων τραπεζών, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, εμποδίζει τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές από το να επωφελούνται από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει επιβολή κεφαλαιακών επιβαρύνσεων σε αυτές τις τράπεζες, προκειμένου να παρακινηθούν να «ξεφορτωθούν» τα «κόκκινα» δάνεια, ίσως μέσω της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής εταιρείας asset management ως αγοραστή, που θα ωφελούνταν από οικονομίες κλίμακος και θα διαφοροποιούσε τους κινδύνους.

Η σύσταση αυτή, σχολιάζει το Reuters, δεν θα «αρέσει» στη Γερμανία, όπου οι φορολογούμενοι ήδη έχουν την εντύπωση πως αυτοί επωμίζονται το κόστος της «ασωτίας» των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,6% φέτος και 1,7% του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι η Βρετανία θα επιλέξει να παραμείνει στην ΕΕ. Η ευρύτερη οικονομία της ΕΕ προβλέπεται πως θα «τρέξει» με 1,8% φέτος και 1,9% του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, αν η Βρετανία αποφασίσει έξοδο από την ΕΕ, αυτό όχι μόνο θα «ψαλιδίσει» 1% από το ΑΕΠ της ΕΕ το 2018, αλλά η απώλεια δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί ούτε πέντε χρόνια αργότερα, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Εν τω μεταξύ, η ευρωπαϊκή οικονομία επωφελείται από τις επιπλέον κρατικές δαπάνες για την προσφυγική κρίση βραχυπρόθεσμα, αν και τα οικονομικά κόστη θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά μακροπρόθεσμα, αν δεν υπάρξει σωστός χειρισμός των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός εκτιμά πως οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της αύξησης του αριθμού των προσφύγων θα προσθέσει 0,1-0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος. Όμως η πιο μακροπρόθεσμη επίπτωση θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα απορροφηθούν στην αγορά εργασίας οι νεοαφιχθέντες, κάτι που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αποτελεί «κλειδί» για τη διασφάλιση της ενσωμάτωσής τους στις κοινωνίες που τους φιλοξενούν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο