Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλοι αν γίνει Brexit

Η ευρωζώνη προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια στην περίπτωση Brexit, τονίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Δεν είναι λύση η περαιτέρω ενοποίηση της ΕΕ. Η Βρετανία δεν θα μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται απο την ενιαία αγορά, αν αποφασίσει να φύγει από την ΕΕ.

Σόιμπλε: Κίνδυνος να ακολουθήσουν και άλλοι αν γίνει Brexit

Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο και άλλες χώρες να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της εξόδου στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί», είπε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel, η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο. «Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία, που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;».

Ο κ. Σόιμπλε είπε πως αν η Βρετανία γίνει η μόνη χώρα που θα φύγει από την ΕΕ, δεν θα ανησυχούσε για τη συνέχιση της ύπαρξης του μπλοκ: «Αν χρειαστεί, η Ευρώπη θα λειτουργήσει χωρίς τη Βρετανία».

Ο ίδιος σημείωσε πως οι πιέσεις για μεγαλύτερη ενοποίηση στην ΕΕ δεν αποτελεί απάντηση στο Brexit, λέγοντας πως ακόμα και αν μια ισχνή πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, «πρέπει να καταλάβουμε ότι αποτελεί προειδοποίηση να μη συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα».

Ο κ. Σόιμπλε προειδοποίησε πως η Βρετανία ενδέχεται να υποστεί οικονομικές συνέπειες αν φύγει από την ΕΕ, δεδομένου ότι είναι στενά συνδεδεμένη με τις χώρες-εταίρους. «Θα ήταν θαύμα αν η αποχώρηση της Βρετανίας δεν έχει οικονομικά μειονεκτήματα», σχολίασε.

Κατά τον κ. Σόιμπλε, το Brexit θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητική επίπτωση σε χώρες-εταίρους, όμως ο ίδιος και οι εταίροι του στην ευρωζώνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις αυτές. «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια, για να περιορίσουμε τις ζημίες».

Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο η Βρετανία να μπορέσει να συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά όπως κάνουν η Νορβηγία και η Ελβετία, καθώς μια απόφαση για Brexit θα ήταν μια απόφαση κατά της ενιαίας αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v