Κονστάντσιο (ΕΚΤ): Κερδισμένες οι τράπεζες από τα αρνητικά επιτόκια

Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών έχει υποχωρήσει μετά την εισαγωγή των αρνητικών επιτοκίων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Οι τράπεζες μπορεί να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, με μια στροφή προς το ρευστό, παραδέχτηκε.

Κονστάντσιο (ΕΚΤ): Κερδισμένες οι τράπεζες από τα αρνητικά επιτόκια

Τα αρνητικά επιτόκια στην ευρωζώνη είχαν συνολικά θετικό αντίκτυπο στις τράπεζες, ανεξάρτητα από ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε σε συνέδριο ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών έχει υποχωρήσει, τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια παραμένουν σχετικά σταθερά και η πτώση στα κέρδη από συναλλαγές αντισταθμίζεται από την άνοδο του όγκου.

Ο κ. Κονστάντσιο παραδέχτηκε ότι τα έκτακτα μέτρα τόνωσης από την ΕΚΤ μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Πρόσθεσε ωστόσο πως η Κεντρική Τράπεζα θέλει να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό και ότι το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί από άλλους φορείς άσκησης πολιτικής.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι τράπεζες μπορεί να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ με μια στροφή προς το ρευστό, αλλά υπογράμμισε πως ακόμα είναι μακριά αυτό το σημείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v