Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μαγεία του χρυσού

Σήμερα, η αποδοχή των επίσημων χρημάτων στηρίζεται στην πιστωτική εγγύηση των κυρίαρχων εθνών προικισμένων με αποτελεσματική φορολογική δύναμη, μια εγγύηση που σε συνθήκες κρίσης δεν ταιριάζει πάντα με την καθολική αποδοχή του χρυσού.

Η μαγεία του χρυσού

Γιατί λάμπει ο χρυσός; Διότι έχει ειδικές ιδιότητες που δεν διαθέτει κανένα άλλο νόμισμα, με την πιθανή εξαίρεση του αργύρου.

Για περισσότερο από δύο χιλιετίες, ο χρυσός έχει σχεδόν αδιαμφισβήτητη αποδοχή ως πληρωμή. Ποτέ δεν απαίτησε πιστωτική εγγύηση τρίτου. Δεν αναγείρονται ερωτήματα όταν ο χρυσός ή άμεσες απαιτήσεις σε χρυσό προσφέρονται ως εξόφληση υποχρεώσεων. Για παράδειγμα, ήταν η μόνη μορφή πληρωμής που δέχονταν οι εξαγωγείς προς την Γερμανία καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του.

Σήμερα, η αποδοχή των επίσημων χρημάτων -νομίσματα που δεν υποστηρίζονται από ένα περιουσιακό στοιχείο εγγενούς αξίας- στηρίζεται στην πιστωτική εγγύηση των κυρίαρχων εθνών προικισμένων με αποτελεσματική φορολογική δύναμη, μια εγγύηση που σε συνθήκες κρίσης δεν ταιριάζει πάντα με την καθολική αποδοχή του χρυσού.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές αγοράζουν χρυσό ως αντιστάθμιση είτε στον πληθωρισμό είτε σε οικονομική ή πολιτική κρίση. Πολλοί επίσης επενδύουν σε χρυσό για να προστατευθούν από την υποτίμηση ενός νομίσματος.

Σε κάθε περίπτωση η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι η βασική αιτία της αύξησης των τιμών. Στην περίπτωση του χρυσού η αγορά βρέθηκε σε περιβάλλον υψηλής ζήτησης. Πάρτε για παράδειγμα την αυξημένη ζήτηση για αγορά κοσμημάτων που έχει προέλθει από τις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως από την Ινδία και την Κίνα.

Δεν θα πρέπει να υποτιμάται όμως και η προσδοκία που λειτουργεί πολλές φορές ως «αεροπλανάκι». Καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, τόσο η συγκεκριμένη επένδυση αναδεικνύεται από τα ΜΜΕ και αυτό δημιουργεί με τη σειρά του νέα αύξηση της ζήτησης.

Μία τέτοια συμπεριφορά είναι το «λίπασμα» για πιθανές «φούσκες».

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v