Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Η Γερμανία γκρινιάζει αλλά η Ιταλία πλήττεται από τα επιτόκια

Τα χαμηλά επιτόκια έχουν επηρεάσει ελάχιστα τα έσοδα των νοικοκυριών στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για την Ισπανία και την Ιταλία, λέει η ΕΚΤ. Η Ισπανία επωφελήθηκε, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία των Ιταλών δεν τους βοηθούν.

ΕΚΤ: Η Γερμανία γκρινιάζει αλλά η Ιταλία πλήττεται από τα επιτόκια

Μπορεί η Γερμανία να κάνει τη μεγαλύτερη «φασαρία» για τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ, αλλά νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει ότι οι Ιταλοί είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την πολιτική της.

Τα χαμηλά επιτόκια «έχουν επηρεάσει ελάχιστα» τα καθαρά έσοδα από τόκους των νοικοκυριών, τόσο στη Γερμανία όσο και τη Γαλλία, όπου τα έσοδα και οι πληρωμές ήταν συγκρίσιμες, εξηγεί το ενημερωτικό δελτίο της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Τα ευρήματα της έρευνας βασίστηκαν σε μεταβολές στα μέσα έσοδα των νοικοκυριών από τόκους από το 2008, οπότε η κεντρική τράπεζα άρχισε να μειώνει το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης από 3,75% στο μηδέν, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Αν και τα έσοδα των νοικοκυριών έχουν περιοριστεί, το οικονομικό ενημερωτικό δελτίο της EKT επισημαίνει ότι οι πληρωμές τόκων επίσης έχουν μειωθεί «σημαντικά», ουσιαστικά εξισορροπώντας τις συνέπειες των χαμηλών επιτοκίων.

Το CNBC θυμίζει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένως εκφράσει επικρίσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πιο πρόσφατο περιστατικό, η δήλωσή του πως, παρότι αναγνωρίζει ότι η πολιτική της διευκολύνει τα μέλη της ευρωζώνης, «δεν είναι και η καλύτερη νομισματική πολιτική για τη Γερμανία».

Ωστόσο, σύμφωνα με το κείμενο της ΕΚΤ, «τα καθαρά έσοδα από τόκους για τα νοικοκυριά έχουν παραμείνει σχετικά σταθερά στη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά πολύ λιγότερο στην Ιταλία και την Ισπανία».

Η Ισπανία έχει σταθεί ενδεικτικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της ΕΚΤ, αφού οι πτώσεις στις πληρωμές τόκων έχουν ξεπεράσει τη μείωση στα έσοδα από το 2008, γεγονός που βοήθησε τους Ισπανούς μεταξύ άλλων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, τονίζει το δελτίο.

Στην Ιταλία, ωστόσο, η πτώση στα έσοδα έχει καταλήξει σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τη μείωση των πληρωμών τόκων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Ιταλοί έχουν ένα μεγάλο αριθμό τοκοφόρων περιουσιακών στοιχείων, όπως καταθέσεις και ομόλογα, σε σύγκριση με τα εισοδήματά τους.

Από το 2008 και μετά, τα τοκοφόρα περιουσιακά στοιχεία αξίζουν περίπου 160% του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ιταλία, έναντι κάτω του 120% στη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v