BNP: Το Brexit μπορεί να μην επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές

Μια βρετανική έξοδος θα επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές μόνο αν πλήξει την Ευρώπη σα σύνολο, τονίζουν αναλυτές της τράπεζας, οι οποίοι ωστόσο δε βλέπουν «ισχυρό αντίκτυπο στην Ευρώπη σε οικονομικούς όρους». Η Βρετανία θα πληγεί περισσότερο.

BNP: Το Brexit μπορεί να μην επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές

Μια απόφαση της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου να αποχωρήσει από την ΕΕ, ενδέχεται να μην επηρεάσει τις αναδυόμενες αγορές εκτός κι αν έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρώπης, υποστήριξε ο Patrick Mange, επικεφαλής στρατηγικών στην BNP Paribas, για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τις αναδυόμενες αγορές.

Ο Mange τόνισε ότι το πιθανό Brexit θα έχει περιορισμένες συνέπειες για τις αναδυόμενες αγορές, με την προϋπόθεση ότι η Ευρώπη συνολικά να παραμείνει εύρωστη. Παρουσιάζοντας σήμερα τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές των αναδυόμενων αγορών στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στο Λονδίνο, υποστήριξε ότι οποιοσδήποτε αντίκτυπος στις εν λόγω αγορές θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στο Brexit αν συμβεί.

«Βλέπουμε πολλά διαφορετικά σενάρια (...) Όχι συγκεκριμένα για τις αναδυόμενες αγορές αλλά για τον κόσμο σα σύνολο, ναι, θα υπάρξει αντίκτυπος. Υπάρχει ήδη αντίκτυπος σε περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες αγορές, απλά επειδή υπάρχει μια συμπεριφορά αποφυγής του υψηλού κινδύνου, η οποία και πάλι υπάρχει εξαιτίας της αβεβαιότητας από το Brexit. Και αυτό επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές διότι ο κόσμος παίρνει πίσω τα περιουσιακά του στοιχεία, σε αγορές που φαίνονται λίγο πιο αμυντικές και ασφαλείς σε σχέση με τις αναδυόμενε», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής.

«Φυσικά υπάρχει ο παράγοντας της εμπιστοσύνης και αν γίνει το Brexit, η εμπιστοσύνη θα μετριαστεί απέναντι σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ο Mange τόνισε πως η ομάδα του βλέπει προβλήματα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της νομισματικής ένωσης. Αλλά οι αναδυόμενες αγορές θα πληγούν «έμμεσα» εξαιτίας των εξαγωγών και μόνο στην περίπτωση που η βρετανική έξοδος θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χώρες, δηλαδή «όχι από πολιτική άποψη, αλλά σε όρους εμπορικούς».

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Βρετανία θα είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο: «Δε βλέπουμε ισχυρό αντίκτυπο στην Ευρώπη σε οικονομικούς όρους», ανέφερε ο Mange σύμφωνα με το CNBC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v