Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανοί traders ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη νύχτα μετά τη «Μεγάλη Τετάρτη»

Οι χρηματιστές του Λονδίνου θα είναι στα γραφεία τους ολόκληρη τη νύχτα μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Υψηλόβαθμο προσωπικό επιστρατεύουν οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. Φόβοι για επανάληψη της 16ης Σεπτεμβρίου του 1992.

Βρετανοί traders ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη νύχτα μετά τη «Μεγάλη Τετάρτη»

Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου επιστρατεύουν χρηματιστές για να εργαστούν την επομένη του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε ένα 24ωρο που αναμένεται να είναι το πιο νευρικό για τις χρηματαγορές τα τελευταία χρόνια. 

Mια απόφαση υπέρ του Brexit ενδέχεται να δημιουργήσει πανικό στους επενδυτές και αναταρράξεις στις αγορές συναλλάγματος, μετοχών και ομολόγων. Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, έχει προειδοποιήσει πως μια ψήφος υπέρ του Brexit μπορεί να ταρακουνήσει τις αγορές και να καθυστερήσει την αύξηση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Ο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μark Carney, έχει υποστηρίξει ότι η στερλίνα μπορεί να πραγματοποιήσει βουτιά.

Τράπεζες όπως η Cit, Deutsche Bank, J.P. Morgan, Goldman Sachs, HSBC, Barclays, Royal Bank και Lloyds, αναμένεται να επανδρωθούν με υψηλόβαθμο προσωπικό αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες τα μεσάνυχτα, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

«Ομάδες εργασίας της τράπεζας θα εργαστούν σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο διευθύνον σύμβουλος της J.P. Morgan, Jamie Dimon, σε υπαλλήλους της εταιρείας. «Δεν θα ξέρουμε τι θα συμβεί. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος πιθανών αποτελεσμάτων» σημείωσε ο κ. Dimon, υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. 

Όπως επισημαίνει το Reuters, η νύχτα της 23ης Ιουνίου και το πρωί της 24ης μπορεί να είναι μεταξύ των πιο νευρικών στην ιστορία της αγοράς του Λονδίνου.

«Έχουμε όλοι δει τις εκλογές στις ΗΠΑ, τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε το σκωτσέζικο δημοψήφισμα, η κατάρρευση της Lehman και το QE, αλλά αυτό είναι μακράν το μεγαλύτερο ρίσκο που έχει εμφανιστεί για το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο Chris Huddleston, επικεφαλής αγορών χρήματος στην Investec.

«Όλοι οι traders θα δουλεύουν. Δεν τους αρέσει να χάνουν μεγάλα γεγονότα, αν συμβεί κάτι τέτοιο θέλουν να είναι στο γραφείο» δήλωσε πηγή από μεγάλη τράπεζα στο Reuters. 

H στερλίνα αυτή την στιγμή κινείται στα 1,41 δολάρια, πολύ μακριά από τα 1,50 δολάρια που αναμένεται να φτάσει σε περίπτωση που κερδίσει το στρατόπεδο της παραμονής και το 1,30 που βλέπουν οι αναλυτές σε περίπτωση που προκύψει Brexit.

Η μεγάλη αναπροσαρμογή που αναμένεται να ακολουθήσει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, σημαίνει πως οι traders θα είναι αντιμέτωπη με μια από τις πιο νευρικές συνεδρίασης από τη «Μαύρη Tετάρτη» της 16ης Σεπτεμβρίου του 1992, όταν η Βρετανία βγήκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v