Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συνεχίζουν να βλέπουν δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2016. Υποβάθμισαν τις προβλέψεις για ανάπτυξη την επόμενη διετία. Αναμένουν πιο σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής το 2017-2018.

Aμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε σταθερά τα επιτοκια στο 0,25 με 0,5% στην συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, αλλά έστειλε σήμα πως συνεχίζει να αναμένει δύο αυξήσεις μέσα στο 2016.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το 2016  και το 2017, υποδηλώνοντας πως θα ακολουθήσουν πιο σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, προβλέπουν πλέον πιο αργό ρυθμό αύξησης το 2017 και το 2018.

Με βάση το μέσο όρο (median) των προβλέψεων 17 αξιωματούχων, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν στο 0,875% στο τέλος του 2016. Η εκτίμηση αυτή σημαίνει ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν δύο φορές μέσα στη χρονιά.

Είναι ο ίδιος αριθμός αυξήσεων που ανέμεναν οι αξιωματούχοι το Μάρτιο. Ωστόσο, περισσότερα είναι πλέον τα στελέχη της Fed που βλέπουν μια αύξηση αντί για δύο. Το Μάρτιο μόνο ένα στέλεχος έβλεπε μια αύξηση και επτά τρεις ή παραπάνω. Τώρα, έξι αξιωματούχοι βλέπουν μια αύξηση και δύο τρεις ή παραπάνω.

Εν τω μεταξύ, με βάση τις ίδιες προβλέψεις τα επιτόκια αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,625% στο τέλος του 2017 και στο 2,375% στο τέλος του 2018, χαμηλότερα από ότι αναμενόταν στο τέλος Μαρτίου.

Πριν από τρεις μήνες η μέση πρόβλεψη για τα επιτόκια στο τέλος του 2018 ήταν στο 3%.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα διαπιστώνει επιβράδυνση στο ρυθμό βελτίωσης της αγοράς εργασίας, αλλά εκτιμά ότι η απασχόληση θα ανακάμψει. 

«Ο ρυθμός βελτίωσης της αγοράς απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed.  Επισημαίνεται ωστόσο πως «η οικονομική δραστηριότητα θα επεκταθεί με ήπιο ρυθμό και οι δείκτες της απασχόλησης θα ενισχυθούν» ακόμα και με σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. 

Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για την απασχόληση το Μάιο προκάλεσαν σοκ στις αγορές, καθώς δημιουργήθηκαν μόλις 38.000 θέσεις εργασίας έναντι προβλέψεων για πάνω από 160.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v