Οι εταιρίες των ΗΠΑ πλήττονται από τους κανονισμούς

Οι επιχειρήσεις «φορτώνουν» τα κόστη στους πελάτες τους και ακυρώνουν προγραμματισμένες επενδύσεις. Οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να βρουν ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και ανάπτυξης, τονίζει το αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Οι εταιρίες των ΗΠΑ πλήττονται από τους κανονισμούς

Κάποιες αμερικανικές εταιρίες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κόστη που απαιτεί η συμμόρφωση στους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς «φορτώνοντάς» τα στους πελάτες και αναβάλλοντας ή ματαιώνοντας επενδύσεις, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 300 εταιρικά στελέχη, αρμόδια για οικονομικά θέματα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι κανόνες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου Dodd Frank του 2010 -που θεσπίστηκε με στόχο την αναμόρφωση του αμερικανικού χρηματοοικονομικού κλάδου- επηρεάζουν αρνητικά την εταιρική συμπεριφορά, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Το 29% των ερωτηθέντων επεσήμανε ότι έχει αυξήσει τις τιμές των προϊόντων εξαιτίας των αλλαγών στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ το 19% τόνισε ότι έχει καθυστερήσει ή ακυρώσει προγραμματισμένες επενδύσεις.

Περίπου το 39% των εταιριών ανέφερε ότι έχει απορροφήσει τα υψηλότερα κόστη. Συνολικά, ένα 79% έχει προχωρήσει σε μία ή περισσότερες κινήσεις που έχουν επηρεάσει είτε τους καταναλωτές, είτε την επένδυση ή την απασχόληση.

Μελλοντικά, το 24% των εταιριών αναμένει ότι οι κανονισμοί θα βελτιώσουν τις προοπτικές του μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια. Αντίθετα, ένα 35% βλέπει τους κανόνες να επηρεάζουν αρνητικά τις δραστηριότητές του. Το υπόλοιπο 41% ανέφερε ότι ο αντίκτυπος των νέων κανόνων είναι είτε ουδέτερος είτε αβέβαιος.

Όπως τόνισε ο David Hirschmann, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Επιμελητηρίου, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την άποψη του τομέα της βιομηχανίας και κάποιων ρυθμιστικών αρχών σε Ευρώπη και Ασία, ότι οι αρμόδιες αρχές για το χρηματοοικονομικό τομέα θα πρέπει να βρουν μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας ασφαλέστερων αγορών και της καλλιέργειας της οικονομικής ανάπτυξης.

«Άποψή μας είναι ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν το απαραίτητο ''καύσιμο'' για την οικονομική ανάπτυξη και όταν αρχίζεις να βλέπεις τον αντίκτυπο στους πελάτες, γίνεται σαφές πως χρειάζεται να έχουμε την ανάπτυξη στην ρυθμιστική ατζέντα», τόνισε ο Hirschmann σύμφωνα με το MarketWatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v