Εκκληση ευρωβουλευτών σε Ντράγκι για «χρήμα από το ελικόπτερο»

Σε ανοιχτή επιστολή προς το Μάριο Ντράγκι 18 ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν το «χρήμα από το ελικόπτερο» προτιμότερη επιλογή από το QE. Προτείνουν ως εναλλακτική και την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα.

Εκκληση ευρωβουλευτών σε Ντράγκι για «χρήμα από το ελικόπτερο»

Ομάδα βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στο λεγόμενο «χρήμα από ελικόπτερο».

Σε ανοιχτή επιστολή προς το Μάριο Ντράγκι, 18 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις πολιτικές ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Ενωμένης Αριστεράς, υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει την ρίψη «χρήματος από το ελικόπτερο» καθώς και την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα «ως πιθανές λύσεις για την ενίσχυση της οικονομικής εξέλιξης μέσω απευθείας δαπανών στην πραγματική οικονομία».

Ο Βέλγος Φιλίπ Λαμπέρ, ηγέτης της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων και ένας από τους υπογράφοντες, δήλωσε στους Financial Times πως η αποδοχή του «χρήματος από το ελικόπτερο» έχει περισσότερο νόημα από την συνέχιση της σημερινής πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης, γιατί ο κατακλυσμός ενός άρρωστου χρηματοπιστωτικού συστήματος με ένα τσουνάμι ρευστότητας οδηγεί σε αδιέξοδο.

Η αγορά ομολόγων της EIB θα αποτελούσε «μια καλή εναλλακτική για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Ε.Ε.» σημείωσε.

Ο Φάμπιο ντε Μάζι, Γερμανός βουλευτής από το κόμμα Die Linke, υποστήριξε πως η ποσοτική χαλάρωση σε συνδυασμό με την λιτότητα «απλά θα δημιουργήσει φούσκες καθώς κανείς δεν επενδύει παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια».

«Ως εκ τούτου πρέπει να κάνουμε δαπάνες απευθείας στην οικονομία. Η χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων μέσω της EIB θα ήταν η προτιμότερη επιλογή αλλά το χρήμα από το ελικόπτερο στα νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος θα είχε σίγουρα αποτελέσματα» τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v