Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικές «κυβερνοσυμμορίες» ευθύνονται για χάκινγκ εκατομμυρίων σε τράπεζες

Malware που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες κυβερνοεπιθέσεις συνδέει Ρώσους και ανατολικοευρωπαίους χάκερς με επιθέσεις και κλοπές εκατομμυρίων δολαρίων. Το λογισμικό ενδέχεται να πωλείται και στη μαύρη αγορά, τονίζουν πηγές.

Ρωσικές «κυβερνοσυμμορίες» ευθύνονται για χάκινγκ εκατομμυρίων σε τράπεζες

Ερευνητές έχουν συνδέσει κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιείται από ρωσικές και ανατολικοευρωπαϊκές «κυβερνοσυμμορίες», με μια σειρά επιθέσεων σε τράπεζες που κλιμακώθηκαν με την κλοπή-ρεκόρ 81 εκατ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές, αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον της έρευνας και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις μέχρι και σε 12 τράπεζες, κυρίως της νοτιοανατολικής Ασίας, μοιάζουν με εκείνα που των συμμοριών που διέπραξαν το έγκλημα που είναι γνωστό ως «Dridex». Οι συμμορίες αυτές δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και σε περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Μολδαβίας και του Καζακστάν, επισημαίνουν οι πηγές.

Βορειοκορεάτες χάκερς έχουν εμπλακεί στην επίθεση κατά της κεντρικής τράπεζας του Μπαγκλαντές, διότι το κακόβουλο λογισμικό κατέδειξε σύνδεση μεταξύ της συγκεκριμένης κυβερνοεπίθεσης και της παραβίασης του δικτύου της Sony Pictures Entertainment το 2014. Σχετικά με την τελευταία, Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν την ευθύνη στη Βόρεια Κορέα.

Πάντως, πηγή τονίζει ότι αν και η παρουσία του κώδικα που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες παραβιάσεις μπορεί να καταδεικνύει την εμπλοκή της ομάδας του Dridex ή της Βόρειας Κορέας, θα μπορούσε από την άλλη να σημαίνει ότι το λογισμικό πωλείται στη μαύρη αγορά.

Σε ό,τι αφορά τις ρωσικές κυβερνοσυμμορίες, το πρακτορείο αναφέρει ότι οι εγκληματίες εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες στα συστήματα άμυνας των τραπεζών, στην προσπάθεια να κλέψουν σχεδόν ένα δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές το Φεβρουάριο και να πάρουν άλλα 12 εκατ. δολάρια από τράπεζα του Εκουαδόρ τον Ιανουάριο του 2015. Μια επίθεση σε βιετναμέζικη τράπεζα αναχαιτίστηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v