Κορεσμό μέχρι τα μέσα του 2017 βλέπει στο πετρέλαιο το δεύτερο μεγαλύτερο fund

Η Επενδυτική Αρχή του Αμπου Ντάμπι τονίζει ότι ο κορεσμός θα επιμείνει τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η άποψη αυτή αντιβαίνει στις αισιόδοξες προβλέψεις της βιομηχανίας και των αναλυτών, που αναμένουν μια ισορροπία μέχρι τα τέλη του 2016.

Κορεσμό μέχρι τα μέσα του 2017 βλέπει στο πετρέλαιο το δεύτερο μεγαλύτερο fund

Ο παγκόσμιος κορεσμός στο πετρέλαιο πιθανότατα θα επιμείνει τουλάχιστον μέχρι το επόμενο καλοκαίρι καθώς οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να απορροφήσουν τα υπερβολικά αποθέματα αργού, υποστήριξε ο Christof Ruehl, επικεφαλής έρευνας παγκοσμίως της Επενδυτικής Αρχής του Αμπου Ντάμπι, του δεύτερου μεγαλύτερου fund στον κόσμο.

Η προσφορά και η ζήτηση επανέρχονται σε ισορροπία και η αντίδραση των παραγωγών σχιστόλιθου να αυξήσουν τις τιμές θα βοηθήσει στο να καθοριστεί το πόσο θα ανέβει το αργό, τόνισε ο ερευνητής σε συνέντευξή του στο Ντουμπάι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πάντως, η άποψη του Ruehl ότι η εξισορρόπηση θα πάρει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2017 αντιβαίνει στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάποιων ηγετών της βιομηχανίας και αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν τη ζήτηση να πλησιάζει την προσφορά μέχρι τα τέλη του 2016.

«Οι αγορές πρέπει να λειτουργήσουν με το πλεόνασμα στα αποθέματα και έπειτα να εξισορροπήσουν, μόνο όταν το περίσσευμα θα έχει εξαλειφθεί», ανέφερε ο Ruehl. «Όταν έρθει η χειμερινή σεζόν, θα έχουμε μια πιο σαφή ιδέα για το επίπεδο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτή η εξισορρόπηση», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η διαδικασία «θα φτάσει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι».

«Αυτό που χρειάζεται για να φτάσουμε στα 60 δολάρια είναι πολύ απλό: κάποιες ακόμη διακοπές στην προσφορά (...) Αυτό που χρειάζεται για να μείνει η τιμή χαμηλά είναι να επιστρέψει ένα μέρος αυτού του πετρελαίου», ανέφερε ο ερευνητής.

Όπως τόνισε, οι παραγωγοί σχιστόλιθου στις ΗΠΑ και αλλού θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή αν έχουν «εύλογες προσδοκίες ότι η τιμή δεν θα επιστρέψει στα 30 ή 20 δολάρια μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες (...) Όσο ισχυρότερα και γρηγορότερα αντιδράσει η παραγωγή σχιστόλιθου στις υψηλότερες τιμές, τόσο πιο περιορισμένη θα είναι η αύξηση στην τιμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v