Εξοδο από την ΕΕ επιλέγουν οι Βρετανοί

Tη μάχη του δημοψηφίσματος κερδίζει το Brexit, σύμφωνα με BBC και Sky News. Mε καταμετρημένες τις ψήφους σε 358 από τις 382 περιφέρειες έχει παγιωθεί ένα προβάδισμα 1 εκατ. ψήφων. Ξεπερνά το 72% η συμμετοχή. Επιστολή στήριξης σε Κάμερον από 84 βουλευτές. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εξοδο από την ΕΕ επιλέγουν οι Βρετανοί

Σκληρή μάχη στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ Βrexit και Βremain. Με βάση τα μέχρις στιγμής αποτελέσματα 358 περιφερειών σε σύνολο 382 η «έξοδος» προηγείται με ποσοστό 51,8%, έναντι 48,2% της «παραμονής» (περίπου 1 εκατ. ψήφοι). Το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα φαίνεται δύσκολο να ανατραπεί, ενώ ήδη το BBC και το Sky News μετέδωσαν ότι το Brexit θα επικρατήσει.

Την ίδια ώρα το δίκτυο ITV μετέδωσε πως οι ψήφοι υπέρ της αποχώρησης είναι 13,007 εκατομμύρια και αυτές υπέρ της παραμονής 12,167 εκατομμύρια, με πάνω από 15 εκατομμύρια ψηφοδέλτια να έχουν καταμετρηθεί.

Το γραφείο στοιχημάτων Betfait προέβλεπε εξάλλου πριν από λίγο ότι οι πιθανότητες της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ ανέρχονται στο 94%.

Σε γενικές γραμμές υπέρ του Bremain ψήφισαν η Σκωτία και η Βόρειος Ιρλανδία, ενώ κατά η Αγγλία, πλην περιοχών του Λονδίνου. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά το 72%.

Το βρετανικό κρατίδιο του Γιβραλτάρ στην Ισπανία ήταν το πρώτο που ανακοίνωσε αποτελέσματα, με το ποσοστό της παραμονής να αγγίζει το 96%. Συγκεκριμένα, από τους 20.172 που ψήφισαν οι 19.222 τάχθηκαν με το στρατόπεδο του Bremain.

Oριακό είναι το προβάδισμα του Bremain στο Νιούκασλ, όπου συγκεντρώνει το 51%. Το 49% ψήφισε υπέρ της εξόδου. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 68%. Σημειώνεται πως στην περιφέρεια αυτή αναμενόταν μεγάλο ποσοστό υπέρ της παραμονής.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο Σάντερλαντ, όπου το στρατόπεδο του «Leave» σημείωσε μεγάλη νίκη. Το 61,3% ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία, 82.394 ψήφισαν υπέρ της εξόδου και 51.930 κατά. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 67,2%.

Στο Σουίντον, που σύμφωνα με τους Financial Times θεωρείται η πιο «μέση» πόλη της χώρας, 61.745 ψήφισαν να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε. και 51.220 να παραμείνει. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 75,8%.

Το Μπρόξμπορ ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 33,7% και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 66,3%. Η περιοχή του Κέτερινγκ ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 39%, ενώ στο Αρχιπέλαγος Σέτλαντ το Bremain επικράτησε σε ποσοστό 56,5%.

Το Νταντί της Σκωτίας υπερψήφισε το Bremain 59,8%, έναντι 40,2% του Brexit. Aντίθετα στη Γλασκώβη επικράτησε το Bremain με ποσοστό 66,6%. Το Μπέλφαστ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 50,4%.

Το Σίτι του Λονδίνου ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαική Ενωση σε ποσοστό 78,3%, έναντι 21,7% κατά. Το Λίβερπουλ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 58,2%.

Πιέσεις στον Κάμερον

«Πλέον είναι δύσκολο»… Αυτό αναφέρουν πηγές από το στρατόπεδο του Bremain, ενώ την ίδια στιγμή τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αξιωματούχοι του κόμματος των Εργατικών «βλέπουν» νίκη της εκστρατείας του υπέρ του Brexit. 

Μάλιστα, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις σχετικά με το εάν ο Τζέρεμι Κόρμπιν πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, αν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αποχωρήσει μόνος του σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Εν τω μεταξύ ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του του ακροδεξιού Ukip δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον οφείλει να παραιτηθεί «αμέσως».

Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ομάδα ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος υπέγραψαν επιστολή στήριξης στο Ντέιβιντ Κάμερον.

Η επιστολή που υπογράφεται από 84 βουλευτές που είχαν ταχθεί με το στρατόπεδο του «Leave», μεταξύ των οποίων και ο Μπόρις Τζόνσον, εκφράζει πλήρη στήριξη στο Βρετανό πρωθυπουργό όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Οι δημοσκοπήσεις των YouGov και Ipsos Mori

Νωρίτερα δημοσκόπηση της YouGov έδινε προβάδισμα 52% στο Bremain. Το ίδιο αποτέλεσμα με την YouGov έδειξαν και exit polls που έγιναν για hedge funds, σύμφωνα με πηγές του συντάκτη των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.

Aμέσως μετά την δημοσίευση της δημοσκόπησης η στερλίνα εκτινάχτηκε στα 1,5 δολάρια, νέο υψηλό έτους. Το βρετανικό νόμισμα δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη και γύρισε σε αρνητικό έδαφος πραγματοποιώντας βουτιά της τάξεως του 4,5% στα 1,42 δολάρια μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στο Νιούκασλ και στο Σάντερλαντ.

Μεγαλύτερο ήταν το προβάδισμα της παραμονής σε δημοσκόπηση της Ipsos Mori. Μετά από επεξεργασία δεδομένων την Τετάρτη και την Πέμπτη η εταιρεία έδινε 54% στο Bremain και 46% στο Brexit.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Sky News ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ, υποστήριξε πως «φαίνεται ότι θα επικρατήσει η παραμονή στην Ε.Ε.». Aργότερα ο ίδιος σημείωσε πως εκτιμά πως οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της παραμονής «από κάποιους φίλους στις χρηματιστηριακές αγορές που έχουν κάνει εκτεταμένες δημοσκοπήσεις».

Credit Suisse: Πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε περίπτωση Brexit

Τα σενάρια από ένα πιθανό Brexit και τις συνέπειές τους για τις μετοχές κατέγραψε η Credit Suisse σε χθεσινή της έκθεση. Όπως αναφέρει ο οίκος, τα ενδεχόμενα αν οι Βρετανοί ψηφίσουν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα εξής:

* «Ελαφρύ Brexit». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Credit Suisse δίνει 30% πιθανότητα η βρετανική κυβέρνηση να μη ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της ΕΕ για την έξοδο της χώρας για διάστημα 6 έως 12 μήνες, προκειμένου να διαπραγματευτεί στο μεταξύ καλύτερους όρους για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας εντός της ΕΕ, με ένα πιθανό δεύτερο δημοψήφισμα στα τέλη του 2017.

* «Πλήρες Brexit». Αυτό θα περιλαμβάνει την επίκληση του άρθρου 50 σχεδόν άμεσα (εντός λίγων μηνών). Σε αυτό το σενάριο, ο οίκος προβλέπει: α) απότομη μείωση του βρετανικού ΑΕΠ (ύφεση 1% το 2017) και την αναπτυξιακή τάση ως το 2020 να μειώνεται κατά ένα τρίτο, β) η Τράπεζα της Βρετανίας πιθανά να επανεκκινήσει το πρόγραμμα QE και η απόδοση των βρετανικών ομολόγων να υποχωρεί κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, γ) η ανάπτυξη στην ευρωζώνη να δεχτεί ένα χτύπημα 0,2% του ΑΕΠ το 2016 και 0,1% του ΑΕΠ το 2017 (στο 1,5% και 1% αντίστοιχα). Σύμφωνα με τον οίκο, για να υπάρξει μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω δημοψηφίσματα (κάτι που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει), ή μια εκλογική διαδικασία σε κράτος μέλος να πάρει τη μορφή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην ΕΕ (αν και η Credit Suisse θεωρεί ότι οι εθνικές εκλογές το πιθανότερο είναι να δοθούν με την ατζέντα να κυριαρχείται από εγχώρια θέματα). Οι πλέον ευάλωτες χώρες, τουλάχιστον από δημοσιονομική πλευρά, θα είναι η Ιταλία και η Γαλλία και οι πλέον ανθεκτικές, η Γερμανία και η Ιρλανδία, δ) η ισοτιμία στερλίνας-δολαρίου θα υποχωρήσει στο 1,2-1,3 και αυτή ευρώ-δολαρίου στο 1,05-1,1 δολάρια.

Οι αγορές μετοχών

Σε ένα σενάριο «Πλήρους Brexit», ο στόχος που βάζει η Credit Suisse για την τιμή του FTSE 100 στα τέλη του χρόνου μειώνεται στις 6.200 μονάδες από 6.600 μονάδες. Ο δείκτης δείχνει με βάση τα μοντέλα της 10% φθηνός (υπολογίστε ότι το 70% των κερδών των εταιρειών του δείκτη προέρχεται από χώρες εκτός Βρετανίας). Παράλληλα περιορίζει τον στόχο για τον S&P 500 στις 2.000 μονάδες αντί 2.150 προηγουμένως και για τον δείκτη Euro Stoxx 50 στις 2.950 από τις 3.350 μονάδες. Εκτιμάται ότι ο δείκτης Euro Stoxx θα πρέπει να πέσει κατά 5-10% σε σχέση με τον αμερικανικό, για να φτάσει σε P/E «κρίσης» ανάλογα με αυτά που είδαμε στην ελληνική κρίση. Σε αυτό το σενάριο, τονίζει η Credit Suisse θα πάρουμε θέση «underweight» για τις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, όπου βασικοί παράγοντες είναι τα spreads και το ευρώ.

Οι κλάδοι που θα πληγούν στη Μεγάλη Βρετανία και τα ομόλογα

Η εκτίμηση είναι ότι οι κλάδοι που θα πληγούν περισσότερο από ένα Brexit είναι ο χρηματοοικονομικός, το real estate και οι μεταφορές. Την καλύτερη πορεία θα έχουν ο φαρμακευτικός, τα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης και η ενέργεια.

Τέλος, η εκτίμηση του οίκου είναι ότι τα spread στα ιταλικά ομόλογα θα υπερβούν τα ισπανικά και η ισοτιμία ελβετικού φράγκου - ευρώ θα οδηγηθεί κοντά σε απόλυτη ισορροπία (parity).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v