Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Moody΄s: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Μεγάλης Βρετανίας

Ο διεθνής διατηρεί την αξιολόγηση για την Μεγάλη Βρετανία αλλά προχωρά σε υποβάθμιση των προοπτικών της. Οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη λόγω του Brexit.

Moody΄s: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Μεγάλης Βρετανίας

H Μοοdy΄s προχώρησε στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) για την πιστοληπτική ικανότητα της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο το outlook υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας «Αα1» δεν μεταβλήθηκε.

Όπως τονίζει, η απόφαση για το Brexit oδηγεί σε μια περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας για τη χώρα, με αρνητικές επιπτώσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.

Η Moody΄s προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια των ετών που θα απαιτηθούν για την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ θα σημειωθεί υψηλή αβεβαιότητα, μείωση της εμπιστοσύνης αλλά και υποχώρηση των επενδύσεων. Όλα τα παραπάνω θα πλήξουν την ανάπτυξη, επισημαίνει.

Μακροπρόθεσμα, αν η χώρα δεν επιτύχει μια εναλλακτική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, τονίζει ο διεθνής οίκος.

Παράλληλα επισημαίνει τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολιτικοί καθώς θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούν τον τρόπο εξόδου από την ΕΕ, αλλά και εμπορικές συμφωνίες, όπως επίσης την πολιτικές που αφορούν το μεταναστευτικό.

Εκτιμά ακόμη ότι η αδύναμη ανάπτυξη θα πλήξει τα δημοσιονομικά της Μεγάλης Βρετανίας και ως εκ τούτου ο δείκτης δημοσίου χρέους θα κινηθεί υψηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.

Ο διεθνής οίκος σε ξεχωριστό report επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Aaa» για την Ευρωπαική Ενωση, ενώ διατηρεί το outlook σε σταθερό.

Η κίνηση αντανακλά τη θέση του διεθνούς οίκου πως η αξιολόγηση της ΕΕ εξαρτάται κυρίως από την πιστωτική ευρωστία των κρατών-μελών με την υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση και τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν τη διατήρηση της υγείας των δημοσιονομικών τους.

«Σιγή» για Ελλάδα

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος δεν εξέδωσε ανακοίνωση για την Ελλάδα παρότι ήταν προγραμματισμένη για την 24η Ιουνίου μια «αναθεώρηση» της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v