Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Exit Polls: Δεύτερο το Podemos στις ισπανικές εκλογές

Πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία παραμένει το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι με 117-121 έδρες ενώ το Podemos εξασφαλίζει τη δεύτερη θέση με 91-95 έδρες, σύμφωνα με τα exit polls. Στην τρίτη θέση οι Σοσιαλιστές. Σε ιστορικό χαμηλό η συμμετοχή στις εκλογές.

Exit Polls: Δεύτερο το Podemos στις ισπανικές εκλογές

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας κερδίζει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές, όμως δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, σύμφωνα με τα exit polls.

Δεύτερο κόμμα βγαίνει το Podemos, με τους Σοσιαλιστές να κατρακυλούν στην τρίτη θέση, ενώ τέταρτο έρχεται το Ciudadanos.

Το Λαϊκό Κόμμα προβλέπεται να εξασφαλίσει 117-121 έδρες, ενώ για αυτοδυναμία απαιτούνται 176 έδρες. Το Podemos εκτιμάται ότι εξασφαλίζει 91-95 έδρες, οι Σοσιαλιστές 81-85 έδρες και το Ciudadanos 26-30 έδρες.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα -εάν οι έδρες που θα κερδίσουν τελικά τα δυο κόμματα κινηθούν στο άνω εύρος των εκτιμήσεων- δείχνουν πως υπάρχει δυνατότητα οι Podemos και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. 

Ένας αριστερός συνασπισμός (Podemos-Σοσιαλιστές) θα ήταν μαθηματικά πιο κοντά στην πλειοψηφία, με 168-181 έδρες συνολικά, απ' ότι θα ήταν ένας δεξιός συνασπισμός (Λαϊκό Κόμμα-Ciudadanos), με 143-156 έδρες.

Ωστόσο, καθώς μέχρι τώρα καμία πολιτική δύναμη δεν δείχνει πρόθυμη να συνεργαστεί με κάποια άλλη, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών.

Σύμφωνα με τα exit polls, το Λαϊκό Κόμμα προηγείται με 28,5%, ακολουθεί το Podemos με 25,6%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22% και το Ciudadanos με 11,8%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση στις κάλπες διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό , καθώς πήγε να ψηφίσει μόλις το 51,2% των ψηφοφόρων. 

Μιλώντας στην πρώτη του ανάλυση μετά την ανακοίνωση των exit polls, o ηγέτης της IU, του έτερου εταίρου της συμμαχίας Unidos Podemos Αλβέρτο Γκαρθόν, κάλεσε σε σύνεση στην ανάλυση των πρώτων ενδείξεων, τονίζοντας όμως πως αυτά υποδεικνύουν πως η χώρα έχει μία χρυσή ευκαιρία ν' αλλάξει σελίδα.

Ο εκπρόσωπος των Ciudadanos, ο ΓΓ τους Χουάν Μανουέλ Βιλιέγας, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα στη διάρκεια της νύκτας, τα ποσοστά του κόμματος θα βελτιωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v