Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανατροπές στις ισπανικές εκλογές

Διαψεύστηκαν τα exit polls. Το Λαϊκό κόμμα αύξησε τα ποσοστά του, ενώ οι Podemos δεν κατέλαβαν τη δεύτερη θέση που στόχευαν. Ερώτημα οι συμμαχίες που θα αποτρέψουν νέες κάλπες. Η κατανομή των εδρών. Σε ιστορικό χαμηλό η συμμετοχή.

Ανατροπές στις ισπανικές εκλογές

Tα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην Ισπανία ανέτρεψαν τα exit polls και τις δημοσκοπήσεις ως προς την κατάταξη των κομμάτων. Το Λαϊκό κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι παραμένει στην πρώτη θέση αυξάνοντας παράλληλα τη δύναμή του συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεντρώνει ποσοστό της τάξεως του 32,9% και εκλέγει 137 βουλευτές στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλιστές (PSOE) με 85 έδρες (ποσοστό 22,7%), ενώ οι Unidos Podemos μένουν τελικά στην τρίτη θέση και όχι τη δεύτερη, όπως διαφαινόταν με βάση τα exit polls. Συγκεντρώνουν 71 έδρες με ποσοστό περίπου 21%.

Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν το 12,9% των ψήφων και αναμένεται στη νέα βουλή να έχουν 32 βουλευτές. Το εθνικό κόμμα της Καταλονίας αναμένεται να εκλέξει 9 βουλευτές.

Θέμα αυτοδυναμίας προφανώς δεν τίθεται καθώς ένα κόμμα πρέπει να διαθέτει 176 βουλευτές στην ισπανική βουλή των συνολικά 350 εδρών. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μονόδρομος για να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Ωστόσο μεγάλο ερώτημα παραμένει ποιες συμμαχίες μπορεί να δημιουργηθούν ώστε να μη στηθούν νέες κάλπες.

Ο Ισπανός Βασιλιάς αναμένεται να ορκίσει τη νέα Βουλή στις 19 Iουλίου και την άλλη ημέρα θα συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από την πλατεία της Ρέινα Σοφία στη Μαδρίτη, το alter ego του Ιγκλέσιας (Podemos), Ινίγο Ερεχόν, δήλωσε πως εάν «τα αποτελέσματα εάν παραμείνουν έτσι όπως είναι δεν είναι καλά, γιατί επιβραδύνουν την αλλαγή που χρειάζεται η χώρα».

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσέλευση στις κάλπες διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό, καθώς πήγε να ψηφίσει μόλις το 51,2% των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, το Λαϊκό Κόμμα προηγείτο με 28,5%, ακολουθούσε το Podemos με 25,6%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 22% και οι Ciudadanos με 11,8%. 

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2015 το Λαικό κόμμα είχε συγκεντρώσει 123 έδρες, οι σοσιαλιστές 90, οι Podemos 69 και οι Ciudadanos 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v