Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση εσόδων το γ' τρίμηνο αναμένει η easyJet

Τον Ιούνιο και μόνο, υπήρξαν πάνω από 700 ακυρώσεις μέχρι σήμερα, λόγω των απεργιών και των κακών καιρικών συνθηκών, με πάνω από 300 ακυρώσεις πτήσεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες, επισημαίνει η εταιρία.

Πτώση εσόδων το γ τρίμηνο αναμένει η easyJet
Ενημέρωση της easyJet σχετικά με τον αντίκτυπο που προκάλεσαν οι διάφορες διαταραχές πτήσεων κατά το τρίτο τρίμηνο.

Το λειτουργικό περιβάλλον για όλες τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο. Μέχρι σήμερα, η easyJet έχει βιώσει 1,061 ακυρώσεις κατά το τρίτο τρίμηνο, που οφείλονται σε ένα σημαντικό αριθμό διαταραχών στις πτήσεις από γεγονότα όπως οι συνεχείς απεργίες των Γάλλων αεροελεγκτών, προβλήματα με τον διάδρομο και την κυκλοφοριακή συμφόρηση στο αεροδρόμιο του Gatwick, οι κακές καιρικές συνθήκες και οι πολλαπλές ακυρώσεις σε όλο το δίκτυο της easyJet.

Ως αποτέλεσμα, τον Ιούνιο και μόνο, υπήρξαν πάνω από 700 ακυρώσεις μέχρι σήμερα, λόγω των απεργιών και των κακών καιρικών συνθηκών, με πάνω από 300 ακυρώσεις πτήσεων κατά τις τελευταίες επτά ημέρες. Τον Ιούνιο του 2015 υπήρξαν 487 ακυρώσεις, εκ των οποίων 420 σχετίζονταν με τη φωτιά στο Fiumicino και ως εκ τούτου, σε μεγάλο βαθμό ήταν προγραμματισμένες.

Τα περιστατικά αυτά, σε συνδυασμό με την αεροπορική τραγωδία της Egyptair, οδήγησαν σε κάποια μείωση στη ζήτηση των καταναλωτών και είχαν αντίκτυπο στο τρίτο τρίμηνο στα καθαρά κέρδη (προ φόρων) κατά περίπου £28 εκατ. ενώ είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο τρίτο τρίμηνο και στα έσοδα, ανά θέση, της τάξεως c.1.6ppts. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα ανά θέση σε σταθερό νόμισμα, κατά το τρίτο τρίμηνο, θα μειωθούν κατά περίπου 8,6%, σε σύγκριση με τη μείωση c.7% των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου 6μήνου, καθώς οι επιβάτες αναστατώθηκαν καθώς τους κατανεμήθηκαν θέσεις από την εταιρία, όταν υπό άλλες συνθήκες θα είχαν πωληθεί κοντά στις αναχωρήσεις των πτήσεων με μία υψηλότερη απόδοση.

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της ΕΕ, μπορούμε επίσης να αναμένουμε ότι η πρόσθετη οικονομική και καταναλωτική αβεβαιότητα είναι πιθανή και ως εκ τούτου, αναμένεται ότι τα έσοδα ανά θέση σε σταθερό νόμισμα κατά το δεύτερο εξάμηνο θα είναι τώρα κάτω από τουλάχιστον μονοψήφιο ποσοστό, σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Επιπλέον, οι πρόσφατες κινήσεις στις τιμές των καυσίμων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών αναμένεται να προσθέσουν περίπου £ 25 εκατομμύρια επιπλέον κόστος τον χρόνο σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα εξαμήνου. Σε απάντηση, η easyJet συνεχίζει τις προσπάθειές της για να πετύχει οικονομίες στο κόστος των καυσίμων.

Το μοναδικό δίκτυο της easyJet, η ψηφιακή ηγεσία, το πλεονέκτημα κόστους και οικονομικής δύναμης θα διασφαλίσουν τη συνέχεια της στρατηγικής της και θα συνεχίσει να είναι ένας διαρθρωτικός νικητής.

Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική της εταιρίας, η easyJet θα παράσχει περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με τις τρέχουσες συναλλαγές του τρίτου τριμήνου στις 21 Ιουλίου του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v