Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό χτύπημα από S&P και Fitch στη Μεγάλη Βρετανία

Οι διεθνείς οίκοι προχώρησαν σε υποβαθμίσεις λόγω Brexit. Ποιους κινδύνους εντοπίζoυν για την οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας. Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη. Συνταγματικά θέματα προκαλεί η διαφοροποίηση από Σκωτία και Βόρειο Ιρλανδία στο δημοψήφισμα.

Διπλό χτύπημα από S&P και Fitch στη Μεγάλη Βρετανία

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησαν οι S&P και Fitch, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα. To outlook των αξιολογήσεων και για τους δυο οίκους παραμένει αρνητικό.

Ειδικότερα η S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας σε «ΑΑ» από «ΑΑΑ», με αρνητικό outlook.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης το Brexit  θα μπορούσε να οδηγήσει χρηματοικονομικές εταιρίες, ιδίως ξένες, να αναζητήσουν άλλου έδρα, πέρα από τη Μεγάλη Βρετανία.

H S&P τονίζει ότι το αρνητικό outlook αντανακλά τα ρίσκα που σχετίζονται με τις οικονομικές προοπτικές, τις δημοσιονομικές επιδόσεις αλλά και τον ρόλο της στερλίνας ως αποθεματικού νομίσματος.

Παράλληλα η διαφορετική απόφαση που ελήφθη από Σκωτία και Βόρειο Ιρλανδία προκαλεί ευρύτερα θέματα συνταγματικού τύπου για τη Μεγάλη Βρετανία.

Eκτιμά ακόμη πως το Brexit θα οδηγήσει σε μια επιδείνωση των συνθηκών εξωτερικής χρηματοδότησης.

"Θεωρούμε ότι ο βαθύς διχασμός που υπάρχει μεταξύ του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και της κοινωνίας αναφορικά με το ευρωπαϊκό ερώτημα, ενδεχομένως να μην γιατρευτεί σύντομα και πιθανότατα θα υποσκάψει την κυβερνητική σταθερότητα και θα δυσκολέψει την άσκηση πολιτικής σε οικονομικά θέματα και άλλα. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι λόγω Brexit είναι πιθανό το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας να απαιτήσει άλλο ένα δημοψήφισμα αναφορικά με την Ανεξαρτησία της Σκοτίας καθώς ο εκεί πληθυσμός ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Παράλληλα υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν αντίστοιχα ζητήματα και με την Βόρεια Ιρλανδία", υπογραμμίζει η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει σημαντική επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά μέσο όρο 1,1% την τριετία από το 2016 ως το 2019. Τον Απρίλιο η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν για ανάπτυξη 2,1%.

Η S&P προβλέπει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 3,4% την περίοδο 2016-2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για έλλειμμα 4,5%, εξαιτίας της πτώσης της στερλίνας και της μείωσης των εισαγωγών.

O διεθνής οίκος προχώρησε και στην υποβάθμιση σε «ΑΑ» της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE).

H υποβάθμιση της Fitch

Aπό την πλευρά της και η Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Μεγάλης Βρετανίας σε «AA» από «AA+». H προοπτική (outlook) της αξιολόγησης είναι αρνητική.

Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις «ΑΑΑ» για το country ceiling της χώρας και «F1+» για την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.

Σύμφωνα με τη Fitch η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, τα δημόσια οικονομικά αλλά και την πολιτική ενότητα.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως η αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα θα πλήξει την αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ βραχυπροθέσμα.

«Αναγνωρίζει» πως η ακριβής επίδραση δεν μπορεί να υπολογιστεί ωστόσο αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ των ετών 2016, 2017 και 2018.

Πλέον εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 1,6% φέτος (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%), 0,9% το 2017 (προηγούμενη εκτίμηση 2,0%) και 0,9% το 2018 (προηγούμενη πρόβλεψη επίσης 2,0%).

Σύμφωνα με τη Fitch η βρετανική ανάπτυξη θα δεχθεί πλήγμα και μεσοπρόθεσμα λόγω των λιγότερο ευνοϊκών όρων στις εξαγωγές προς την ΕΕ αλλά και της μείωσης των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Η μεσοπρόθεσμη επίπτωση θα εξαρτηθεί από την όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία συνάψει με την ΕΕ, που αποτελεί με διαφορά τον σημαντικότερο εμπορικό της εταίρο, τονίζει η Fitch.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v