Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή γραμμή κατά Βρετανίας από Γιούνκερ

Κόντρα στις φωνές που τάσσονται υπέρ μιας ηπιότερης αντιμετώπισης της Μ. Βρετανίας ο Γιούνκερ, που ζητά ένα γρήγορο ξεκαθάρισμα, σύμφωνα με το MNI. Θέλει να ασκηθούν πιέσεις στον Κάμερον να ξεκινήσει τις διαδικασίες για Brexit. Εκκληση για ψυχραιμία από τον Κέρι.

Σκληρή γραμμή κατά Βρετανίας από Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένει στην τήρηση σκληρής στάσης απέναντι στη Βρετανία και διαμήνυσε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων τη Δευτέρα ότι το Brexit πρέπει να είναι γρήγορο για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα, δήλωσε στο MNI υψηλόβαθμη πηγή της Κομισιόν.

«Ο Γιούνκερ ήταν ξεκάθαρος ότι “έξω σημαίνει έξω” και ότι πρέπει να τελειώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε αξιωματούχους που ήταν παρόν στην συνάντηση.

«Η συνάντηση στο Κολλέγιο ήταν τεταμένη και αρκετά συναισθηματική μετά την παραίτηση του Τζόναθαν Χιλ (σ.σ. του επιτρόπου του Ηνωμένου Βασιλείου), αλλά όταν άρχισε η συζήτηση για την προσέγγιση μας με την Βρετανία, κανείς δεν έφερε αντίρρηση στο Γιούνκερ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο κ. Γιούνκερ έχει δεχθεί σκληρή κριτική, κυρίως από το γερμανικό τύπο, για την χρήση υπερβολικά σκληρής γλώσσας μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ακόμα και η Άγκελα Μέρκελ, αν και τόνισε πως η περίοδος αναμονής δεν πρέπει να είναι μακρά, διευκρίνισε πως περιμένει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 μετά από κάποια χρονική περίοδο.

Αλλά ο κ. Γιούνκερ, σημείωσε ο αξιωματούχος, είπε στους Ευρωπαίους Επιτρόπους ότι η εκτίμηση του είναι πως «η Βρετανία θα προσπαθήσει και θα εκμεταλλευτεί πολιτικά την περίοδο μετάβασης χωρίς να κάνει επίκληση του άρθρου 50».

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε ένα ίχνος ελπίδας πως η Βρετανία μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεταβατική περίοδο για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει την ευρωζώνη και την οικονομία της Ε.Ε. συνολικά», φέρεται να είπε ο κ. Γιούνκερ.

«Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε μέχρι και την απογοήτευση του για ορισμένους ηγέτες της Ε.Ε., γιατί, αντί να επιρρίψουν την ευθύνη για το αποτέλεσμα στη Βρετανία, επιτίθενται στις Βρυξέλλες» υποστήριξε η πηγή.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του MNI, αν και η επίκληση του άρθρου 50 είναι αποκλειστική ευθύνη της Βρετανίας, ο κ. Γιούνκερ πιστεύει πως η Ε.Ε. πρέπει να πιέσει με αθόρυβο αλλά αποφασιστικό τρόπο τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να κινήσει τις διαδικασίες.

Οι ηγέτες της Ε.Ε θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τρίτη και την Πέμπτη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει καλέσει έκτακτη συνάντηση των 27 κρατών μελών – χωρίς τη Βρετανία – σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια κοινή στάση απέναντι στο Brexit.

Σύμφωνα με πηγές του MNI, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, δήλωσε στον κ. Γιούνκερ κατά την διμερή τους συνάντηση πως οι ανακοινώσεις για το Brexit πρέπει να είναι πιο ψύχραιμες μέχρι να κατακαθίσει η σκόνη ώστε να αποφευχθεί η αναταραχή στις αγορές.

Μετά την συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ και την Φρεντερίκα Μογκερίνι, ο κ. Κέρι τόνισε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πως ο θυμός δεν θα βοηθήσει κανέναν να επιλύσει το ζήτημα της διάσπασης.

«Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο πως, σε αυτήν την μεταβατική περίοδο, δεν θα χάσει κανένας την ψυχραιμία του, κανένας δεν θα επιδείξει επιπολαιότητα και ότι οι άνθρωποι δεν θα αρχίσουν να ξεστομίζουν χαζές και εκδικητικές προτάσεις» υποστήριξε.

Ο κ. Κέρι πρόσθεσε πως τόσο η Ε.Ε. όσο και η Βρετανία «πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να διατηρήσουν την δύναμη που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις αξίες που μας ενώνουν».

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά έχουν τονίσει πως η Βρετανία θα συνεχίσει να έχει ειδική θέση με την Ουάσιγκτον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v