Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νορβηγικό μοντέλο στις σχέσεις με την ΕΕ θέλει το Σίτι

Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου αναζητά εμπορκό μοντέλο για τις σχέσεις με την ΕΕ, παρόμοιο με αυτό της Νορβηγίας, όμως δύσκολα θα γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από τους υπέρμαχους του Leave.

Νορβηγικό μοντέλο στις σχέσεις με την ΕΕ θέλει το Σίτι

Το Σίτι του Λονδίνου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στην προσπάθεια να εξασφαλίσει στήριξη για μια συμφωνία τύπου Νορβηγίας, που θα δώσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχιζόμενη πρόσβαση στην Ευρώπη μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσπάθεια αυτή δείχνει τον προβληματισμό αναφορικά με το αν μπορεί να διατηρηθεί το status quo του εμπορίου με την Ευρώπη με μικρό ή καθόλου κόστος, κάτι για το οποίο είχαν δεσμευτεί ορισμένοι εξ αυτών που προωθούσαν το Leave.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ενώ υπάρχει αυξανόμενη επιθυμία στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου για ένα εμπορικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Νορβηγίας -η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, όμως διαθέτει στενούς δεσμούς με την Ευρώπη-, αυτοί που τάχθηκαν υπέρ της «εξόδου» δύσκολα θα δεχθούν κάτι τέτοιο.

Αυτό θα σημαίνει πως η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει στα ταμεία της ΕΕ και να υιοθετήσει τους νόμους της, χωρίς να έχει λόγο, με αντάλλαγμα μια άδεια να πουλά προϊόντα όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην ενιαία αγορά της Ευρώπης. Η συμφωνία της Νορβηγίας περιλαμβάνει και την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Chris Cummings, επικεφαλής του TheCityUK, το οποίο προωθεί τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Βρετανίας, τα όργανα του κλάδου προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο και να κερδίσουν τη στήριξη αξιωματούχων στη Βρτετανία. 

Οσμπορν: Αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών μετά το Brexit

Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν δήλωσε σήμερα ότι η Βρετανία θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που δημιουργούνται μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Οπωσδήποτε θα πρέπει να δώσουμε δημοσιονομική ασφάλεια στους πολίτες, θα πρέπει να δείξουμε στη χώρα και στον κόσμο ότι η κυβέρνηση μπορεί να ζήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές της», δήλωσε ο Όσμπορν στο ραδιόφωνο του BBC.

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, απάντησε: «Ναι, οπωσδήποτε».

Δεν είναι ρεαλιστικό να έχουμε όλα τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ΕΕ χωρίς τα κόστη, συμπλήρωσε. 

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο στην παρούσα φάση για την ηγεσία των Συντηρητικών. 

«Στο συρτάρι» τα σχέδια πώλησης μεριδίων σε RBS-Lloyds

Η βρετανική κυβέρνηση «παγώνει» τα σχέδιά της για πώληση μεριδίων στις Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group φέτος, λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, απόφαση η οποία αναμένεται να αφήσει «τρύπα» πολλών δισεκατομμυρίων στερλινών στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Αγγλίας σχεδίαζε να μειώσει την έκθεσή του στις τράπεζες τις οποίες ανέλαβε κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, αντλώντας 9 δισ. στερλίνες από την πώληση μετοχών σε fund managers και μέσω δημόσιας προσφοράς με discount.

Ωστόσο, λόγω των αναταράξεων στις αγορές και της οικονομικής αβεβαιότητας που προκάλεσε η απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόταση «μπήκε στο συρτάρι» μέχρι το 2017 το νωρίτερο, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατέχει ποσοστό 73% της RBS και 9% της Lloyds.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v