Ντράγκι: Να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους οι κεντρικές τράπεζες

Οι υπεύθυνοι άσκησης πολιτικής θα πρέπει να έχουν επαρκή εργαλεία για να πετυχαίνουν τους στόχους τους και όταν τα έχουν, πρέπει να τα χρησιμοποιούν, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Κάλεσμα στις κεντρικές τράπεζες για συντονισμό πολιτικών.

Ντράγκι: Να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους οι κεντρικές τράπεζες

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο θα πρέπει να έχουν στόχο την ευθυγράμμιση των νομισματικών πολιτικών για να μετριαστούν τα αποσταθεροποιητικά "ντόμινο" μεταξύ οικονομιών, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. 

"Η νομισματική πολιτική έχει δημιουργήσει αποσταθεροποιητικά ντόμινο, ιδίως όταν οι επιχειρηματικοί κύκλοι δεν είναι συντονισμένοι", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, αναφέροντας ως παραδείγματα τη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος και τις απότομες αλλαγές στις κεφαλαιακές ροές.

Μπορεί να μην χρειαζόμαστε επίσημο συντονισμό των πολιτικών μας. Ομως μπορούμε να επωφεληθούμε από μια ευθυγράμμιση. Αυτό που εννοώ με την ευθυγράμμιση είναι μια κοινή διάγνωση της ρίζας των προβλημάτων που μας επηρεάζουν όλους. Και μια κοινή δέσμευση να βασίσουμε τις εγχώριες πολιτικές μας σε αυτή τη διάγνωση", υπογράμμισε.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι υπεύθυνοι άσκησης πολιτικής θα πρέπει να έχουν επαρκή εργαλεία για να πετυχαίνουν τους στόχους τους και όταν τα έχουν, πρέπει να τα χρησιμοποιούν. 

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι "δείξαμε με τα μη συμβατικά εργαλεία, ότι είναι δυνατόν να καλλιεργούνται φιλόξενες χρηματοοικονομικές συνθήκες ακόμη και με χαμηλά επιτόκια".  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v