Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Οποιος φεύγει πρέπει να έχει απτές συνέπειες

Η Γερμανία θα κάνει το παν για να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση της Ευρώπης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, ζητά ο Γιούνκερ. Απαγόρευσα στους επιτρόπους κάθε παρασκηνιακή συζήτηση με Βρετανούς. Επίθεση σε Φάρατζ.

Μέρκελ: Οποιος φεύγει πρέπει να έχει απτές συνέπειες

Τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση.

Η Ευρώπη έχει περάσει πολλές κρίσεις και προκλήσεις κατά το παρελθόν, είπε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να γίνει το «μεγάλο βήμα μπροστά» με την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

Χαρακτήρισε «επιβλαβή» την όποια υπόνοια που δίνει ώθηση σε αυτούς που θέλουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπογράμμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δείξει πως είναι πρόθυμο και ικανό να λειτουργήσει.

Η κα Μέρκελ σημείωσε πως είναι στο χέρι της Βρετανίας να αποφασίσει το πώς θέλει να διαμορφώσει το μέλλον της με την Ευρώπη και πως αναμφίβολα αυτό είναι μια εγχώρια βρετανική απόφαση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε επίσης πως μπορούν να ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις μόνο όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα, και όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Όμως, είπε πως όποιος αποφασίζει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να περιμένει ότι θα κρατήσει τα προνόμιά του, χωρίς να τηρεί τις υποχρεώσεις του, τονίζοντας, όπως μεταδίδει το Bloomberg, πως όποιος φεύγει από την ΕΕ πρέπει να έχει απτές (tangible) συνέπειες. Όποιος θέλει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά, πρέπει να σέβεται τις βασικές αξίες της ΕΕ.

Σημείωσε πως η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, όμως έχει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά διότι αποδέχεται την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων. 

Η κα Μέρκελ τόνισε πως «παραμένουμε σε στενή συνεργασία με τη Βρετανία στο ΝΑΤΟ» και πως η Γερμανία θέλει να διατηρήσει στενή σχέση με τη Βρετανία.

Παράλληλα, δήλωσε με έμφαση πως η Γερμανία θα κάνει το παν για να αποτρέψει την περαιτέρω διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπενθυμίζοντας πως δεν πρέπει να "ξεχαστούν" άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η προσφυγική κρίση.

Επίσης, δήλωσε πως η ΕΕ είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να αντέξει το Brexit.

Γιούνκερ: Απαγόρευσα στους επιτρόπους κάθε συζήτηση με Βρετανούς

Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και πρέπει να τη σεβόμαστε, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά υπάρχουν και συνέπειες που πρέπει τώρα να εξετάσουμε, αλλά και συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε.

Είμαι θλιμμένος μετά το αποτέλεσμα και δεν το κρύβω, είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Θα ήθελα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μαζί μας.

Υιοθετώντας μια αυστηρή στάση, σημείωσε ότι θα συναντήσω τον Ντέιβιντ Κάμερον (σ.σ. η συνάντηση θα γίνει το μεσημέρι) και θα του ζητήσω να ξεκαθαρίσει τη θέλησή του. Όχι σήμερα ή αύριο, αλλά σύντομα. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν, τόνισε. Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας και πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν.

Η αναταραχή στις αγορές είναι παγκόσμια και αυτό δείχνει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Δεν θα υπάρξουν μυστικές διαπραγματεύσεις. Εχω απαγορεύσει στους επιτρόπους να εμπλακούν σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πτήση μας προς ένα νέο μέλλον συνεχίζεται, σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες ότι προχωρούμε. Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο κοινωνική και θα γίνει. Θα πλησιάσουμε πιο πολύ τους ανθρώπους.

Μίλησε για φιλόδοξα σχέδια, όπως αυτό για την ψηφιακή Ευρώπη. Δεν χρειάζεται να αλλάξουν όλα, ξεκαθάρισε. Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σχέδιο για την ειρήνη.

Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος και μέχρι την τελευταία πνοή μου θα παλεύω για μια ενωμένη Ευρώπη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτέθηκε στους Βρετανούς βουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού UKIP. «Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτείτε εδώ... και ως ένα βαθμό είμαι έκπληκτος που είστε εδώ. Παλεύετε για την έξοδο και ο βρετανικός λαός ψήφισε για την έξοδο. Γιατί είστε εδώ;

Κάμερον: Θα επιδιώξουμε τη στενότερη δυνατή σχέση με ΕΕ

Θέλουμε, η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική, υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Κάμερον υπογράμμισε ότι η Βρετανία δεν γυρνά την πλάτη της στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Να αρχίσει άμεσα η συζήτηση για Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του, καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Αυτό υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016. Τόνισε ακόμη την επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί η ΕΕ στις προσδοκίες των πολιτών της.

Σε συνέχεια της συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της υπουργού Jeanine Hennis-Plasschaert, που εκπροσώπησε την ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τα επόμενα βήματα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Το κείμενο εγκρίθηκε με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές.

Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των Βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι δυνάμει των Συνθηκών, απαιτείται έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ότι το τελευταίο πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλα τα στάδια των διαφόρων διαδικασιών για τη συμφωνία αποχώρησης και για οποιαδήποτε μελλοντική σχέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v