Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετοχές κινδυνεύουν περισσότερο από το Brexit, λέει έρευνα

Οι αγορές μετοχών θα υποστούν το μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη βρετανική έξοδο, ενώ ακολουθούν τα νομίσματα. Μικρότερος ο κίνδυνος για τα ομόλογα, σύμφωνα με stress test. Η μεταβλητότητα θα είναι έντονη και θα διαρκέσει «αρκετούς μήνες», δείχνει η έρευνα.

Οι μετοχές κινδυνεύουν περισσότερο από το Brexit, λέει έρευνα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην αγορά στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος συνδέεται με τις μετοχές, σύμφωνα με σχετικό stress test της Axioma.

Η ανώτατη επικεφαλής εφαρμοσμένης έρευνας της εταιρίας, Melissa Brown, τόνισε σήμερα μιλώντας στο CNBC ότι το stress test που πραγματοποίησε πριν το ιστορικό δημοψήφισμα καταδεικνύει ότι «οι μετοχές είναι πιο εκτεθειμένες σε όρους κατηγορίας στοιχείων ενεργητικού, ενώ ακολουθούν τα νομίσματα».

«Το τρομακτικότερο εύρημα ήταν η προσδοκία ότι οι βρετανικές μετοχές θα υποχωρήσουν μέχρι και 25%, οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να ακολουθήσουν από κοντά και άλλες μετοχές σε όλο τον κόσμο επίσης θα αντιδράσουν με μεταδοτικό τρόπο», ανέφερε η Brown στο διεθνές δίκτυο.

Η ανατάραξη στην αγορά μετοχών ήταν η πιο έντονη στο stress test –μεταξύ 16 και 24%- και ακολουθείται από την ανατάραξη στην αγορά νομισμάτων –μεταξύ ενός και 4%. Τελευταία έρχεται η αγορά ομολόγων, στις 50 μονάδες βάσης.

Η ερευνήτρια τόνισε ότι ο μεγαλύτερος αντίκτυπος ήταν η πτώση στις αγορές μετοχών, αλλά και το πώς αυτό «φιλτράρεται» μέσω άλλων αγορών.

Όπως πρόσθεσε, συνυπολογίζοντας τους πολιτικούς κινδύνους –ιδιαίτερα μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον- δεν υπάρχει προηγούμενο ώστε να συγκριθεί με το τρέχον σενάριο που αντιμετωπίζει η Βρετανία.

«Πρόκειται να έχουμε συνεχιζόμενη μεταβλητότητα –μέρες μεγάλων ανόδων και μέρες μεγάλων πτώσεων. Και αυτό μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρό, για αρκετούς μήνες», κατέληξε η ειδικός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v