Τα μικρά θύματα της ανισότητας

Εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωπα με τον θάνατο, την ακραία φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, ακόμα και στην ανεπτυγμένη Δύση. Ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Γερμανία 1,54 εκατ. παιδιά εξαρτώνται από επιδόματα ανεργίας.

Τα μικρά θύματα της ανισότητας

Τα παιδιά είναι τα θύματα της ανισότητας. Παρά τις μεγαλοστομίες των ηγετών του κόσμου δεκάδες εκατομμύρια παιδιά «παίζουν» καθημερινά με τον θάνατο, την ακραία φτώχεια, την πείνα και τον αναλφαβητισμό.

Έκθεση της UNICEF είναι αποκαλυπτική: το ποσοστό των παιδικών γάμων δεν έχει μειωθεί εδώ και δεκαετίες, ο αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν σχολείο αυξάνεται και εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν. Η ρίζα όλων αυτών των δεινών, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, είναι η δραστικά διευρυνόμενη οικονομική ανισότητα. Μάλιστα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα, τότε 69 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν έως το 2030, ενώ 167 εκατομμύρια θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 80% των αποτρέψιμων θανάτων καταγράφονται στη Νότια Ασία και στην υποσαχάρια Αφρική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ινδία, στη Νιγηρία, στο Πακιστάν, στο Κονγκό και στην Αιθιοπία.

Αλλά και στην ανεπτυγμένη Δύση εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ενδεικτικό είναι ότι στην ηγέτιδα της Ευρώπης, στη Γερμανία η ζωή και η καθημερινότητα εκατομμυρίων παιδιών εξαρτάται από τα προνοιακά βοηθήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης, 1,54 εκατομμύρια παιδιά κάτω από την ηλικία των 15 ήταν το 2015 εξαρτώμενα από τα μακροχρόνια επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία. Καταγράφηκε μάλιστα αύξηση κατά 30.000 σε σύγκριση με το 2014.

Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, η κατάσταση ήταν χειρότερη από ό,τι σε άλλες. Ιδιαίτερα στη Βρέμη και στο Βερολίνο, όπου σχεδόν ένα στα τρία παιδιά κάτω των 15 ετών ήταν εξαρτημένο από τα επιδόματα. Στη Σαξονία-Άνχαλτ το ποσοστό έφθασε στο 21,8%, και στο 20,4% στο Αμβούργο.

Σε παλαιότερη μελέτη της UNICEF επισημάνθηκε ότι σε ανεπτυγμένες χώρες το 10% των παιδιών ζει σε νοικοκυριά που έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από το μισό του μέσου εθνικού εισοδήματος.

Η ίδια έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομική κρίση στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, έχει προκαλέσει ανισότητες στην κατανομή των εισοδημάτων, γεγονός που έχει άμεση επίδραση και στην ανατροφή των παιδιών.

Πηγή: Premium,paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v