Fitch: «Βαρίδι» για τις ευρωπαϊκές οικονομίες το Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας θα πιέσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα αυξήσει τα πολιτικά ρίσκα, ιδιαίτερα εάν φανεί πως η χώρα τα πάει καλύτερα εκτός ΕΕ, σύμφωνα με τη Fitch. Η σημασία της πτώσης της στερλίνας για την ανταγωνιστικότητα της Βρετανίας. Ποιες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο εκτεθειμένες.

Fitch: «Βαρίδι» για τις ευρωπαϊκές οικονομίες το Brexit

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θα επιβαρύνει τις οικονομίες άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών, και θα αυξήσει τον πολιτικό κίνδυνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Fitch.

Ο οίκος υποβάθμισε χθες τη Βρετανία σε «AA» με αρνητικό outlook, αντανακλώντας τις εκτιμήσεις του ότι η ψήφος για αποχώρηση από την ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία, τα δημοσιονομικά της χώρας και την πολιτική συνέχειά της.

Η επίπτωση σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα είναι μικρότερη, σημειώνει, και δεν αναμένεται άλλη άμεση αρνητική ενέργεια σε ό,τι αφορά στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών, αναφέρει η Fitch σε σχετική της ανακοίνωση. Οι υποβαθμίσεις ή οι αναθεωρήσεις στα outlook πιθανότατα θα γίνουν μεσοπρόθεσμα, εάν η επίπτωση σε άλλες οικονομίες αποδειχθεί σοβαρή, ή εάν υλοποιηθούν τα πολιτικά ρίσκα.

Ο βασικός παράγοντας οικονομικής πίεσης θα είναι οι χαμηλότερες εξαγωγές προς τη Βρετανία, όμως το μέγεθος της επίπτωσης θα εξαρτηθεί από τους όρους οποιασδήποτε μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας. Μια συνεχιζόμενη σημαντική πτώση της στερλίνας επίσης θα συνέβαλε στην αποδυνάμωση των εξαγωγών, δίνοντας ώθηση στη βρετανική ανταγωνιστικότητα και μειώνοντας την αγοραστική δύναμή της για εισαγωγές σε ευρώ.

Οι πιο εκτεθειμένες χώρες είναι η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών των οποίων προς τη Βρετανία αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 8% του ΑΕΠ τους.

Το Brexit θα δημιουργήσει προηγούμενο αποχώρησης χώρας από την ΕΕ και η Fitch εκτιμά πως αυτό αυξάνει τον πολιτικό κίνδυνο με διάφορους τρόπους. Θα μπορούσε να ενισχύσει τα αντιευρωπαϊκά ή άλλα λαϊκιστικά πολιτικά κόμματα και να κάνει τους Ευρωπαίους ηγέτες πιο απρόθυμους να εφαρμόσουν αντιδημοφιλείς πολιτικές που θα είχαν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη. Αν η Βρετανία τα πάει καλά εκτός ΕΕ, μπορεί αυτό να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

Η διαπραγμάτευση των όρων της εξόδου της Βρετανίας θα μπορούσε να απορροφήσει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειας της ΕΕ και να ανοίξει νέα «μέτωπα» διαφωνίας. Το Brexit θα μπορούσε να μεταφέρει το κέντρο βάρους της ΕΕ, στο οποίο θα κυριαρχεί ο πυρήνας της ευρωζώνης, θα είναι φτωχότερη, με μεγαλύτερo προστατευτισμό και λιγότερη οικονομική ελευθερία. Αν το Brexit οδηγήσει σε αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό θα μπορούσε επίσης να εντείνει τις αποσχιστικές πιέσεις σε άλλες περιοχές της ΕΕ, όπως η Καταλονία στην Ισπανία.

Άλλες επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την απώλεια μέρους ή ολόκληρης της συνεισφοράς της Βρετανίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει πως οι άλλοι καθαροί δότες θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα, ή οι καθαροί αποδέκτες θα πρέπει να αποδεχθούν μειωμένες ευρωπαϊκές δαπάνες. Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη στροφή μέρους των ξένων άμεσων επενδύσεων από τη Βρετανία προς την ΕΕ. Όμως, οι χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, το Βέλγιο και η Γερμανία, που έχουν μεγάλο απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία, θα υποστούν απώλειες στην αξία των στοιχείων αυτών σε ευρώ, αν υπάρξει μόνιμη υποτίμηση της στερλίνας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v