Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Πρέσινγκ σε Κάμερον για γρήγορο Brexit

Να μπει τέλος στην αβεβαιότητα ζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τη Βρετανία. Εκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50. Όποιος φεύγει θα έχει και συνέπειες, προειδοποίησε η Άγκελα Μέρκελ. Επίθεση Γιούνκερ στον Φάρατζ.

Σύνοδος Κορυφής: Πρέσινγκ σε Κάμερον για γρήγορο Brexit

Ψυχρή υποδοχή στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για να μην καθυστερήσει η ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Προσερχόμενος στη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο κ. Κάμερον δήλωσε πως η Βρετανία επιθυμεί η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ να είναι όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Βρετανία δεν γυρνά την πλάτη της στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσει τη στενότερη δυνατή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε επαναλάβει πως οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50. Η κα. Μέρκελ τόνισε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι όποιος αποφασίζει να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να περιμένει ότι θα κρατήσει τα προνόμιά του, χωρίς να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Όποιος φεύγει από την Ε.Ε. πρέπει να έχει απτές (tangible) συνέπειες. Όποιος θέλει πρόσβαση στην ελεύθερη αγορά, πρέπει να σέβεται τις βασικές αξίες της Ε.Ε., υπογράμμισε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την πλευρά του ένα γρήγορο Brexit που θα βάλει τέλος στην αβεβαιότητα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να σεβαστεί άμεσα και πλήρως τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών του, καταθέτοντας επισήμως την αίτηση αποχώρησής του από την ΕΕ, προτού μπορέσει να γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμά του στην έκτακτη ολομέλεια την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016,

Το Κοινοβούλιο καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να σεβαστεί την επιθυμία των Βρετανών πολιτών μέσω της ταχείας και συνεπούς εφαρμογής της διαδικασίας αποχώρησης, κατ’ αρχάς με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης και των διαπραγματεύσεων, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Αυστηρή στάση έναντι του Βρετανού πρωθυπουργού τήρησε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως θα συναντήσει το Ντέιβιντ Κάμερον (σ.σ. έγινε το μεσημέρι) και θα του ζητήσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του σύντομα.

Η δημοκρατία είναι δημοκρατία και πρέπει να τη σεβόμαστε, τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά υπάρχουν και συνέπειες που πρέπει τώρα να εξετάσουμε, αλλά και συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε. Δεν μπορεί να παραμένει η αβεβαιότητα επί μακρόν, τόνισε. Οι Βρετανοί είναι φίλοι μας και πρέπει να μας πουν το συντομότερο δυνατόν τι θέλουν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιτέθηκε στους Βρετανούς βουλευτές του ευρωσκεπτικιστικού UKIP. «Είναι η τελευταία φορά που χειροκροτείτε εδώ... και ως ένα βαθμό είμαι έκπληκτος που είστε εδώ. Παλεύετε για την έξοδο και ο βρετανικός λαός ψήφισε για την έξοδο. Γιατί είστε εδώ;» ανέφερε.

Toυσκ: Το Λονδίνο να ενεργοποιήσει τη διαδικασία

Σεβόμαστε τη βρετανική απόφαση αλλά παράλληλα σεβόμαστε και τις Συνθήκες, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δηλώσεις του πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου. Αυτή είναι η νομική διαδικασία.

«Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Η Ευρώπη είναι έτοιμη, αν και δεν είναι το σενάριο που επιθυμούσαμε».

«Χωρίς ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν θα ξεκινήσουμε καμία διαπραγμάτευση», ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει συζητήσεις ακόμα και σήμερα.

Ντάισελμπλουμ: Η Βρετανία δεν είναι αυτοκρατορία- Στον κόσμο του ο Φάρατζ

Η Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να υποδείξει τους όρους της νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αφού εγκαταλείψει το μπλοκ των 28, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Νάιτζελ Φάρατζ «ότι ζει στον κόσμο του».

Ο ηγέτης του κόμματος UKIP είχε δηλώσει προηγουμένως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να κλείσει μια εμπορική συμφωνία με την Βρετανία η οποία δεν θα προβλέπει την επιβολή δασμών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας θα πρέπει να είναι χειρότεροι από αυτός που απολάμβανε η Βρετανία ως μέλος.

«Ο Φάρατζ ζει στον κόσμο του» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο κανάλι RTL. «Πιστεύει ότι η Βρετανία είναι ακόμα μια αυτοκρατορία και ότι μπορεί να υποδεικνύει τα πάντα και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v