Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βernanke: Αντιμέτωπη με χρόνια αβεβαιότητας η Βρετανία

Η αβεβαιότητα για τους εμπορικούς κανονισμούς και το μέλλον των ξένων εργαζομένων στην Βρετανία θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας, προβλέπει ο πρώην επικεφαλής της Fed. Μεγάλο το πλήγμα για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το City.

Βernanke: Αντιμέτωπη με χρόνια αβεβαιότητας η Βρετανία

Οι Βρετανοί θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι του δημοψηφίσματος, εκτιμά σε άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο πρώην επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke.

Ο κ. Bernanke προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν χρόνια τρομακτικής αβεβαιότητας για τους κανονισμούς που θα διέπουν το εμπόριο με τις γειτονικές χώρες, το μέλλον των ξένων εργαζομένων στην Βρετανία και των Βρετανών στο εξωτερικό και τα ίδια τα σύνορα της χώρας.

Η ριζική αυτή αβεβαιότητα θα περιορίσει την δημιουργία επιχειρήσεων, τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, κάτι που όπως επισημαίνει ο ίδιος είχε αρχίσει να συμβαίνει και πριν το δημοψήφισμα.

Η επιβράδυνση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου που θα ακολουθήσει θα οξυνθεί από την πτώση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού (real estate και μετοχές) και την επιδείνωση της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, υποστηρίζει ο κ. Bernanke.

Η πτώση της στερλίνας θα αποτελέσει κατά τον ίδιο ένα μικρό «μαξιλάρι», καθώς θα κάνει πιο ανταγωνιστικές τις βρετανικές εξαγωγές.

Μακροπρόθεσμα, η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει, αλλά το οικονομικό κόστος για το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη, προβλέπει ο κ. Bernanke. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως θα δεχθούν πιέσεις οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες βασίζονται στην πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Την ίδια στιγμή τα οφέλη από την απελευθέρωση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον ρυθμιστικό έλεγχο των Βρυξελλών θα είναι περιορισμένα, σημειώνει ο κ. Βernanke, γιατί η χώρα θα πρέπει και πάλι να αποδεχθεί τους περισσότερους από αυτούς τους κανονισμούς στο πλαίσιο νέων συμφωνιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v