Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Τα νεότερα στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 41 -μεταξύ των οποίων δέκα ξένοι- και των τραυματιών στους 239. Το Ισλαμικό Κράτος "δείχνει" η τουρκική κυβέρνηση για την επίθεση. Κανένας δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Στους 41 ανέβασε τον αριθμό των νεκρών από την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 239, εκ των οποίων οι 130 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. 

Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ των νεκρών είναι δέκα ξένοι και τρεις με διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη, μεταξύ των νεκρών είναι πέντε Σαουδάραβες, δύο Ιρακινοί, ένας Κινέζος, ένας Ιορδανός, ένας Τυνήσιος, ένας Ουζμπέκος, ένας Ιρανός και ένας Ουκρανός.

Χθες το βράδυ τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια αυτοανατινάχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μίλησε για οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση και απέδωσε την ευθύνη σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

«Υπάρχουν αρχικές αποδείξεις ότι καθένας από τους τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκε αφού πρώτα άνοιξε πυρ», δήλωσε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους.

Οι βομβιστές πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφεραν πάνω τους, σκορπώντας τον θάνατο. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο τμήμα εξωτερικών πτήσεων και στον χώρο στάθμευσης, με τραγικό απολογισμό δεκάδων νεκρών και τραυματιών.

Στο πρώτο βίντεο φαίνονται οι τρομοκρατημένοι επιβάτες να έχουν πέσει στο έδαφος, ενώ μεγάλες φαίνεται να είναι και οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί από την έκρηξη.

Σε άλλο βίντεο απεικονίζεται ο ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που έσπειρε τον θάνατο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Στα πλάνα καταγράφεται ο δράστης λίγο πριν εξουδετερωθεί από τις σφαίρες του αστυνομικού...

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής, με γνώση των αρχικών σταδίων της έρευνας, δήλωσαν στο Reuters πως το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υπόπτων, αν και ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις. Το Stratfor σχολιάζει πως αν και η Τουρκία έχει βιώσει πολλές επιθέσεις πρόσφατα, τόσο από το Ισλαμικό Κράτος όσο και από το PKK, αυτή η επίθεση μοιάζει περισσότερο με έργο του ΙΚ παρά του PKK.

Πάντως ακόμα δεν έχει αναλάβει κάποιος την ευθύνη.

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει "με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους στην Τουρκία.

Στη Δύση επιρρίπτει ευθύνες ο Ερντογάν

Εν τω μεταξύ, ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδικάζει.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δηλώνει ο Ερντογάν και αναφέρει τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν, επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν εκφράζει την ελπίδα, «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι ακυρώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης έως τις οκτώ το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι πτήσεις ακυρώνονται μέχρι τις 03.00 το πρωί.

Οδηγίες από την Aegean

Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που έχουν εισιτήρια προς και από την Κωνσταντινούπολη δίνει η Aegean, μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, η Aegean θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω προγραμματισμένες πτήσεις της που λόγω προηγούμενης ενημέρωσης από το αεροδρόμιο είχε εξαγγείλει την ακύρωσή τους.

Ημέρα

Πτήση

Δρομολόγιο

Ώρα

29 Ιουνίου

A3992

Αθήνα-Κωνσταντινούπολη

13:50-15:15

29 Ιουνίου

A3993

Κωνσταντινούπολη-Αθήνα

16:00-17:25

Η Aegean είχε ακύρωσε την πρωινή πτήση προς/από Κωνσταντινούπολη, μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Η αεροπορική εταιρεία υπενθυμίζει πως οι αλλαγές εισιτηρίων πραγματοποιούνται χωρίς τέλη και οι ακυρώσεις με πλήρη επιστροφή χρημάτων, για όλους τους επιβάτες που έχουν εισιτήρια από/προς Κωνσταντινούπολη που έχουν εκδοθεί έως και 28 Ιουνίου 2016 και με αρχική ημερομηνία ταξιδίου έως 6 Ιουνίου 2016 και με νέα ημερομηνία πτήσης έως 31 Ιουλίου 2016.

Για ακυρώσεις ή τροποποιήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στο Τμήμα Κρατήσεων 8011120000 ή 2106261000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v