Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

E.E. προς Βρετανία: Δεν υπάρχει ενιαία αγορά a la carte

Ισχυρό μήνυμα στη Βρετανία ότι θα πρέπει να αποδεχθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις για να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά έστειλαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών. Νέα συνάντηση των 27 τον Σεπτέμβριο.

E.E. προς Βρετανία: Δεν υπάρχει ενιαία αγορά a la carte

Oι ηγέτες της Ε.Ε. έστειλαν το ισχυρότερο μέχρι στιγμής μήνυμα, ότι δεν θα επιτραπεί στη Βρετανία να επιλέξει τις πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη νέα συμφωνία με το μπλοκ, προειδοποιώντας πως δεν θα υποχωρήσει στους κανονισμούς για την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη της Συνόδου των 27 κρατών-μελών χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει «ενιαία αγορά a la carte».

O ίδιος ανέφερε ότι οι ηγέτες κατέστησαν απόλυτα σαφές ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποδεχθεί και τους τέσσερις απαράβατους κανόνες για την ελευθερία των ανθρώπων, της εργασίας, του κεφαλαίου και των αγαθών, αν θέλει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε από την πλευρά του πως οι κανονισμοί πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις. «Όσοι θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην εσωτερική μας αγορά πρέπει να εφαρμόσουν τις ελευθερίες μας, χωρίς εξαιρέσεις και παραλλαγές», τόνισε.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ακόμα πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών. Οι 27 συμφωνούν ότι δεν είναι ώρα για αλλαγές σε συνθήκες ή συμβάσεις, το θέμα είναι η υλοποίηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Όσον αφορά στη Σκωτία, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε πως η χώρα έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες.

Ωσόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε κατά οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης της Ε.Ε. με τη Σκωτία. Σημειώνεται ότι η Καταλονία είναι σε τροχιά ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία και φιλοδοξεί να παραμείνει μέλος του μπλοκ.

Οι 27 ηγέτες θα συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν ζητήματα σχετικά με το διαζύγιο από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο του 2016.

Mετά την συνάντηση οι ηγέτες εξέδωσαν άτυπη ανακοίνωση:

1) Λυπούμαστε βαθύτατα για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αφήσει την ΕΕ, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις.

2) Υπάρχει ανάγκη να οργανώσουμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΣΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το πράξει, να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνουμε γρήγορα, ώστε να αποφευχθεί μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση οποιουδήποτε είδους, πριν η κοινοποίηση αυτή λάβει χώρα.

3) Όταν γίνει η κοινοποίηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

4) Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και ανυπομονούμε το Ηνωμένο Βασίλειο να δηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

5) Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.

6) Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή, πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή της ασφάλειας, της ευημερίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το φέρουμε εις πέρας αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων.

7) Για τον λόγο αυτό ξεκινάμε σήμερα έναν πολιτικό προβληματισμό όσον αφορά στο μέλλον, για να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών μελών. Αυτό απαιτεί την ηγεσία των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο τον Σεπτέμβριο στην Μπρατισλάβα.

Μέρκελ: Κανείς στη Σύνοδο δεν ζήτησε αλλαγές στις Συνθήκες

Οσο γρηγορότερα υπάρχει βεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο το καλύτερο, υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. 

Η κα Μέρκελ υπογράμμισε ότι κανείς στη Σύνοδο δεν ζήτησε αλλαγές στις συνθήκες, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει ήδη αρκετή ευελιξία από τη φύση του. 

"Δεν μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες κάθε λίγο", σημείωσε η κ. Μέρκελ. 

Ολάντ: Χρειάζονται επενδύσεις για αντιστάθμισμα του Brexit

Εάν η Βρετανία θέλει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, θα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να συμβάλει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα διατηρηθούν οι συμφωνίες με τη Βρετανία στην ενέργεια και την άμυνα. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να μεριμνήσει για αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για αντιστάθμισμα των επιπτώσεων του Brexit. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v