Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία μπορεί να υιοθετήσει πρώτη τα «χρήματα από το ελικόπτερο»

Μια σύγχρονη μορφή της αντισυμβατικής πολιτικής θα συνάδει με το στόχο του Σίνζο Άμπε να δώσει τέλος στον αποπληθωρισμό μια για πάντα. Παράλληλα θα ήταν εύκολο να υιοθετηθεί βάσει του υπάρχοντος πλαισίου της χώρας.

Η Ιαπωνία μπορεί να υιοθετήσει πρώτη τα «χρήματα από το ελικόπτερο»

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι η κεντρική τράπεζα που πιθανότατα θα υιοθετήσει πρώτη τα «χρήματα από το ελικόπτερο» ως πολιτική, αλλά όχι με την παραδοσιακή έννοια, εκτίμησε ο Paul Sheard, ανώτατος οικονομολόγος στην S&P Global Ratings.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο CNBC, στις σημερινές συνθήκες, «τα χρήματα από το ελικόπτερο πρέπει να είναι ένα είδος νομισματικής πολιτικής και δημοσιονομικής πολιτικής που θα συνδυάζονται ως ένα πράγμα». Η Ιαπωνία είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για να υιοθετήσει την αντισυμβατική πολιτική, πρόσθεσε.

Τη στιγμή που η οικονομία παλεύει με τον αποπληθωρισμό εδώ και δύο δεκαετίες και η χώρα δεν έχει καταφέρει να τονώσει την εγχώρια κατανάλωση, η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ έχει επίσης οδηγήσει σε απότομη ανατίμηση του ιαπωνικού γεν, αμβλύνοντας την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της χώρας.

Ο Sheard τόνισε ότι η Ιαπωνία είναι πιθανό να υιοθετήσει την πολιτική αυτή, διότι «ο ακρογωνιαίος λίθος του οικονομικού προγράμματος του Σίνζο Άμπε είναι να κινητοποιήσει την νομισματική πολιτική και τη δημοσιονομική πολιτική για να δώσει τέλος στον αποπληθωρισμό μια για πάντα».

«Αν αυτό γίνει μέσω των δημοσιονομικών αρχών, με περικοπές φόρων και μεγαλύτερα ελλείμματα προϋπολογισμού, με ταυτόχρονη ποσοτική χαλάρωση, αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ εύκολο να γίνει στο υπάρχον πλαίσιο της Ιαπωνίας», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις ανησυχίες για το αν μια τέτοια πολιτική εγείρει αμφιβολίες για την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, ο ειδικός διευκρίνισε ότι η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών σημαίνει ότι μπορούν να προχωρήσουν στις δικές τους αποφάσεις μέσω των επιτροπών τους. Ωστόσο αυτό δεν τους δίνει το ελεύθερο να αγνοούν αυτά που κάνει η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα πρέπει να συνεργαστούν στενά», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v