Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ ερευνά τις πρακτικές της InBev στο Βέλγιο

Η Κομισιόν ερευνά το αν η ζυθοποιία εμποδίζει τις εισαγωγές της μπύρας της από φθηνότερες αγορές όπως της Ολλανδίας ή του Βελγίου. Θα εξετάσει επίσης το αν η InBev αποκλείει πωλητές εκτός Βελγίου από πρόσβαση σε εκπτώσεις και προϊόντα.

Η ΕΕ ερευνά τις πρακτικές της InBev στο Βέλγιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά τις Anheuser-Busch InBev. Το μπλοκ εστιάζει στις πρακτικές της ζυθοποιίας στη βελγική αγορά μπύρας, επικαλούμενο ανησυχίες ότι η εταιρία ίσως παρεμποδίζει εισαγωγές της μπύρας της από λιγότερο ακριβές αγορές στις γειτονικές χώρες.

Η Κομισιόν τόνισε ότι θα ερευνήσει το αν η βελγική ζυθοποιία εμποδίζει την εισαγωγή της μπύρας της από πιο φθηνές αγορές όπως της Ολλανδίας και της Γαλλίας, στην πιο ακριβή βελγική αγορά.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν αντιανταγωνιστικά εμπόδια στο εμπόριο μπύρας στους κόλπους της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς (...) Ο αποκλεισμός φθηνότερων εισαγωγών μπύρας, είναι και κατά του συμφέροντος των καταναλωτών και αντιανταγωνιστικός», επεσήμανε η αρμόδια επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε ότι άνοιξε την έρευνα με δική της πρωτοβουλία, καθώς και ότι θα εξετάσει το αν η αλλαγή των συσκευασιών μπύρας καθιστά δυσκολότερη την πώληση των προϊόντων της InBev σε άλλες χώρες. Θα ερευνήσει επίσης το αν η ζυθοποιία εμποδίζει τους πωλητές λιανικής εκτός Βελγίου να έχουν πρόσβαση σε εκπτώσεις και προϊόντα, με στόχο να τους αποτρέψει από το να φέρουν φθηνότερη μπύρα στο Βέλγιο.

Νωρίτερα το Μάιο, η Κομισιόν ενέκρινε την εξαγορά της ανταγωνίστριας SABMiller από την InBev, για περίπου 108 δισ. δολάρια, με την προϋπόθεση ότι η θα πουλήσει σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία που έχει η SABMiller στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v