Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετά το Brexit, έρχεται το Frexit;

Ενόψει γαλλικών προεδρικών εκλογών, πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες ανησυχούν για την πιθανότητα νίκης της Μαρίν Λεπέν και το ενδεχόμενο «Frexit». Τα ευρωπαϊκά λαϊκίστικα κόμματα εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος εν μέσω προσφυγικής κρίσης.

Μετά το Brexit, έρχεται το Frexit;

Λαϊκίστικα κόμματα και πολιτικοί από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο έχουν χαιρετίσει την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η απειλή των αντιδραστικών πολιτικών εγείρει ανησυχίες σε πολλούς στο πολιτικό κατεστημένο και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι όροι Frexit, Swexit και Dexit ακούγονται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς κόμματα όπως το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας, το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και άλλα, κάνουν εκκλήσεις για δημοψηφίσματα στις δικές τους χώρες.

Τα ακραία κόμματα άρχισαν να κερδίζουν έδαφος εν μέσω αντίδρασης κατά της εισροής προσφύγων. Μιλώντας σήμερα στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Publicis, Maurice Levy, υποστήριξε ότι η δημοτικότητά τους οφείλεται στις ψήφους διαμαρτυρίας όσων έχουν απογοητευτεί από τα συμβατικά κόμματα.

«Ο λαϊκισμός είναι παντού, σε όλες τις μεγάλες χώρες. Είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Τραμπ, στη Βρετανία –και είδατε τι έγινε στη Βρετανία με ανθρώπους που δεν έχουν πραγματικό σχέδιο για το μέλλον. Υπάρχει στην Αυστρία, υπάρχει στην Γαλλία, υπάρχει επίσης στην Ιταλία», τόνισε.

Στο μεταξύ, ενόψει γαλλικών προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2017, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και την πιθανότατα «Frexit» σε περίπτωση που το κόμμα έχει επιτυχία στην εκλογική αναμέτρηση.

Ο Levy δε θεωρεί πιθανό να φτάσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στο δεύτερο γύρο, ωστόσο τονίζει ότι η άνοδος του λαϊκισμού «είναι μεγάλο πρόβλημα στη Γαλλία». «Είναι κακό για την ΕΕ και το μέλλον των Ευρωπαίων και όχι τόσο άμεσα για τις επιχειρήσεις. Δεν ανησυχώ τόσο για τα βραχυπρόθεσμα επιχειρηματικά προβλήματα, ανησυχώ πολύ περισσότερο για το μέλλον και το τι αυτό σημαίνει για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.

Όπως εκτίμησε, οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές δυνάμεις πιθανώς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του Εθνικού Μετώπου, σε περίπτωση που πάει καλά στον πρώτο γύρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v