Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Baidu σχεδιάζει επέκταση σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη

Η τεχνολογική εταιρία σχεδιάζει να επεκταθεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και «πολλά άλλα μέρη». Θα είναι δύσκολο να εδραιωθεί σε αυτές τις αγορές όπου κυριαρχεί η Google και τα ρυθμιστικά πλαίσια δεν είναι πάντα ευνοϊκά για τις κινεζικές εταιρίες.

H Baidu σχεδιάζει επέκταση σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη

Η Baidu, συχνά αποκαλούμενη ως η «Google της Κίνας», θα επεκταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, τόνισε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του κινεζικού κολοσσού στη διαδικτυακή αναζήτηση. Η εταιρία εξερευνά νέες επιχειρηματικές περιοχές όπως τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα και τα οικονομικά.

Μιλώντας στο τεχνολογικό συνέδριο Viva Technology στο Παρίσι, ο CEO Robin Li ανέφερε ότι μια επέκταση είναι οπωσδήποτε στα σχέδια της εταιρίας.

«Πιστεύω πως τελικά θα μπούμε στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και μετά σε πολλά άλλα μέρη», ανέφερε ο Li κατά τη διάρκεια on stage συνέντευξής του.

«Έχουμε παρουσία σε μια σειρά χώρες, αλλά χρειάζεται να βρούμε νέα πεδία μάχης. Η αναζήτηση 'ωριμάζει' και οι κινητές συσκευές είναι πολύ διαφορετικές από το περιβάλλον των υπολογιστών. Χρειάζεται να βρούμε τρόπους πρόσβασης σε αυτού του είδους την νέα αγορά», ανέφερε το στέλεχος.

Η Baidu λειτουργεί ως υπηρεσία αναζήτησης τόσο σε κινητές συσκευές όσο και σε περιβάλλον desktop. Κυριαρχεί στην κινεζική αγορά αναζήτησης της Κίνας και πάνω από το 90% των εσόδων της προέρχεται από τη διαφήμιση.

Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες της εταιρίας για διεθνή επέκταση έχουν εστιάσει σε αναδυόμενες αγορές, όπου οι κινητές συσκευές βρίσκονται σε εκρηκτική άνθηση και οι διαδικτυακές συνδέσεις βελτιώνοντας αργά. Η Baidu δραστηριοποιείται σε Βραζιλία, Ινδονησία και Ταϊλάνδη. Λειτουργεί ωστόσο και στην Ιαπωνία, της οποίας η αγορά κινητών συσκευών είναι πιο ανεπτυγμένη.

Εντούτοις, η ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά αποτελούν εντελώς διαφορετικά εδάφη, στα οποία κυριαρχεί η Google. Η κινεζική εταιρία θα δυσκολευτεί πολύ να εδραιωθεί σε αυτές τις αγορές, δεδομένης της επικράτησης του αμερικανικού κολοσσού, ιδιαίτερα στις κινητές συσκευές όπου το λειτουργικό του σύστημα Android έχει πολύ ισχυρό πάτημα, επισημαίνει το CNBC.

Επιπλέον, η Baidu θα έρθει αντιμέτωπη με διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια που πολλές φορές δεν είναι ευνοϊκά απέναντι στις κινεζικές εταιρίες -κάτι που συμβαίνει κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι σαφές το ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η εταιρία για να επεκταθεί σε αυτές τις αγορές. Προς το παρόν, έχει επενδύσει σε αμερικανικές εταιρίες όπως η Uber και αυτό θα μπορούσε να τη βοηθήσει να παγιώσει τη θέση της σε ορισμένες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v