Βαλς: Να αλλάξει η οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους

Το σύστημα των αποσπάσεων δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην καταβάλουν στους αποσπασμένους εργαζόμενους πάνω από τον κατώτατο μισθό της χώρας που τους φιλοξενεί, και Γάλλοι πολιτικοί και συνδικάτα εργαζομένων υποστηρίζουν πως αυτό είναι η αιτία των απωλειών θέσεων εργασίας στη Γαλλία.

Βαλς: Να αλλάξει η οδηγία για τους αποσπασμένους εργαζόμενους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τροποποιήσει γρήγορα τον κανονισμό που επιτρέπει διαφορετικούς μισθούς για αποσπασμένους εργαζόμενους, διαφορετικά η Γαλλία θα σταματήσει να τον εφαρμόζει, προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Το σύστημα των αποσπάσεων δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην καταβάλουν στους αποσπασμένους εργαζόμενους πάνω από τον κατώτατο μισθό της χώρας που τους φιλοξενεί, και Γάλλοι πολιτικοί και συνδικάτα εργαζομένων υποστηρίζουν πως αυτό είναι η αιτία των απωλειών θέσεων εργασίας στη Γαλλία –ιδιαίτερα στον κτηνοτροφικό τομέα.

«Η Γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την ΕΕ, και πολλές χώρες συμφωνούν, πως πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να υπάρχει ίση αντιμετώπιση ανοδικά ώστε να καταπολεμηθεί το κοινωνικό ντάμπινγκ», δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TF1. «Αν δεν είναι δυνατό να τους πείσουμε... τότε η Γαλλία δεν θα εφαρμόσει την οδηγία αυτή».

Ο αριθμός των αποσπασμένων εργαζόμενων, που έχουν προσληφθεί σε μια χώρα της ΕΕ αλλά δουλεύουν προσωρινά σε άλλη, έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 2014 υπήρχαν περίπου 1,9 εκατ. αποσπασμένοι εργαζόμενοι στην ΕΕ.

Οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους αποσπασμένους εργαζόμενους περισσότερα από τον κατώτατο μισθό στην χώρα που τους φιλοξενεί, κάτι που οδηγεί σε υποπληρωμένους αποσπασμένους και σε έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που απασχολούν αποσπασμένους και αυτών που απασχολούν τοπικούς εργαζόμενους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η πληρωμή και για τις δυο κατηγορίες εργαζόμενων να είναι η ίδια, όμως αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία φέρνουν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας πως θα τους φέρει σε μειονεκτική θέση και θα απειλήσει θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v