Νομικές διαδικασίες κατά της βρετανικής κυβέρνησης λόγω Brexit

Λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο τονίζει ότι το Brexit απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου. Εκπροσωπεί άγνωστη ομάδα «ανήσυχων» πελατών που απειλεί να κινηθεί νομικά κατά της κυβέρνησης αν δεν «προστατεύσει την κυριαρχία» της βουλής στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Νομικές διαδικασίες κατά της βρετανικής κυβέρνησης λόγω Brexit

Η Mishcon de Reya, ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου, γνωστοποίησε ότι εκπροσωπεί μια ομάδα άγνωστων πελατών που απειλούν να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες κατά της βρετανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που προσπαθήσει να εκκινήσει διαδικασίες για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωσης χωρίς να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο.

Το λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου. Αντίθετα, η θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η απόφαση είναι οποιουδήποτε αναλάβει την πρωθυπουργία μετά την υποβολή παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αμφισβητείται, αλλά χρειαζόμαστε μια διαδικασία που βασίζεται στο βρετανικό νόμο για να το υλοποιήσουμε», τόνισε ο Kasra Nouroozi του δικηγορικού γραφείου σε ηλεκτρονική ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Όλοι στη Βρετανία χρειάζονται η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σωστή συνταγματική διαδικασία και να επιτρέψει στο κοινοβούλιο να εκπληρώσει το δημοκρατικό του καθήκον, το οποίο είναι να λάβει υπόψιν του το δημοψήφισμα μαζί με άλλους παράγοντες και να πάρει την τελική απόφαση», υποστήριξε.

Το δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει αναφέρει ότι ενεργεί εκ μέρους ενός προς το παρόν άγνωστου γκρουπ «ανήσυχων» πολιτών, τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους δικηγόρους της κυβέρνησης ήδη από τις 27 Ιουνίου «αναζητώντας εγγυήσεις ότι η κυβέρνηση θα επικυρώσει το βρετανικό σύνταγμα και θα προστατεύσει την κυριαρχία του κοινοβουλίου στην επίκληση του Άρθρου 50».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v