BoE: Xαλαρώνει τους κανονισμούς για τις τράπεζες

Η κεντρική τράπεζα αναιρεί την απόφαση του Μαρτίου για αυξημένα αντικυκλικά κεφαλαιακά αποθέματα. Θέλει ευελιξία, ώστε να μπορούν να αντληθούν τα μαξιλάρια κεφαλαίου και ρευστότητας, προκειμένου να απελευθερωθούν δισεκατομμύρια στερλίνες για δανεισμό.

BoE: Xαλαρώνει τους κανονισμούς για τις τράπεζες

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σήμερα σε ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι βρετανικές τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν και οι ασφαλιστές δεν θα εγκαταλείψουν τα εταιρικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της «δύσκολης» περιόδου που φαίνεται ότι θα ακολουθήσει την απόφαση της χώρας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής τόνισαν ότι οι κίνδυνοι τους οποίους ανέμενε η κεντρική τράπεζα πριν το δημοψήφισμα τώρα αρχίζουν να υλοποιούνται, περιλαμβανομένων των ρίσκων στα εμπορικά ακίνητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τόνισε ότι θα αναιρέσει μια απόφαση που πήρε τον Μάρτιο, σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το λεγόμενο αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα (CCB).

Η διατήρηση του CCB στο μηδέν, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2017, θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις κατά 5,7 δισ. στερλίνες, πιθανώς απελευθερώνοντας άλλα 150 δισ. στερλίνες για δανεισμό, υπογράμμισε η ΒοΕ.

«Η Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Πολιτικής είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ενέργειες που θα διασφαλίσουν ότι τα μαξιλάρια κεφαλαίου και ρευστότητας θα μπορούν να αντληθούν αν χρειαστεί, για να στηριχθεί η προσφορά πίστωσης και η λειτουργία της αγοράς», τόνισε η κεντρική τράπεζα.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί στενά την προθυμία των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Βρετανίας, αλλά και τα υψηλά επίπεδα του χρέους των νοικοκυριών και τις υποτονικές παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια ρίσκα έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται. Η τρέχουσα προοπτική για τη βρετανική οικονομική σταθερότητα είναι δύσκολη», ανέφερε η BoE, έπειτα από δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Δημοσιονομικής Πολιτικής μετά το δημοψήφισμα.

Κάρνεϊ: Απαγορεύεται η αύξηση μερισμάτων στις βρετανικές τράπεζες

Παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση της BoE, ο διοικητής της Τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ είπε πως οι επόπτες της κεντρικής τράπεζας της χώρας «θα διασφαλίσουν πως καμία τράπεζα δεν θα αυξήσει τα μερίσματα ή τις διανομές στους μετόχους», μετά τη χαλάρωση των κανόνων για τα κεφαλαιακά αποθέματά τους.

Όπως σημείωσε, η σημερινή ανακοίνωση της BoE για αναίρεση της προηγούμενης απόφασης για αύξηση του ύψους των κεφαλαίων που θα πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες, αποτελεί μια «μεγάλη αλλαγή». «Σημαίνει πως τα τρία τέταρτα των βρετανικών τραπεζών, που αντιπροσωπεύουν το 90% του αποθέματος του βρετανικού δανεισμού, θα έχουν αμέσως μεγαλύτερη ευελιξία να παρέχουν πιστώσεις στα βρετανικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κάρνεϊ είπε πως οι χαμηλότερες τιμές των τραπεζικών μετοχών συνάδουν με τις λιγότερο βέβαιες οικονομικές προοπτικές και τη χαμηλότερη τραπεζική κερδοφορία, όμως τα κόστη χρηματοδότησης για τις τράπεζες δεν έχουν μεταβληθεί στην ουσία, κάτι που δείχνει την ανθεκτικότητα του κλάδου.

Ανέφερε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αναλάβει δράση για να στηρίξει την απασχόληση και την ανάπτυξη και πως η Τράπεζα μπορεί να παράσχει ουσιαστική ρευστότητα σε ξένο συνάλλαγμα εάν απαιτηθεί, υπογραμμίζοντας πως θα χρησιμοποιηθεί η ευελιξία που παρέχει η βρετανική νομοθεσία «στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό».

Ο κ. Κάρνεϊ απέφυγε να κάνει εκτιμήσεις «μέχρι τον Αύγουστο», για το αν έχει μειωθεί ο κίνδυνος ύφεσης στη Βρετανία, σημείωσε όμως πως υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις πως η απόφαση για Brexit έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για επενδύσεις, σημειώνοντας πως η εισροή ξένων κεφαλαίων προς τα εμπορικά ακίνητα μειώθηκαν κατά 50% το α' τρίμηνο.

Ο διοικητής της BoE δήλωσε πως η επιβράδυνση στον τομέα των κατασκευών θα συνεχιστεί, ωστόσο η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στα εμπορικά ακίνητα είναι «διαχειρίσιμη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v