Chevron και Exxon επεκτείνουν κατά $ 36,8 δισ. πρότζεκτ στο Καζακστάν

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα πετρελαίου από όταν κατέρρευσαν οι τιμές πριν από δύο χρόνια. «Σημείο καμπής» για τη βιομηχανία, τονίζουν οι ειδικοί. Τα χαμηλά κόστη σε συνδυασμό με το ράλι στις τιμές, βγάζουν παλιά πρότζεκτς από τον «πάγο».

Chevron και Exxon επεκτείνουν κατά $ 36,8 δισ. πρότζεκτ στο Καζακστάν

Εν μέσω ενδείξεων ότι το «πάγωμα» στην δαπάνη της βιομηχανίας πετρελαίου λαμβάνει τέλος, η Chevron Corp, η Exxon Mobil Corp και οι εταίροι τους επεκτείνουν ένα πρότζεκτ πετρελαίου στο Καζακστάν.

Οι εταίροι συμφώνησαν σήμερα σε μια επέκταση αξίας 36,8 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα από όταν κατέρρευσαν οι τιμές του πετρελαίου πριν από δύο χρόνια.

Όπως τονίζει το MarketWatch, βασιζόμενοι στον ευνοϊκό συνδυασμό των χαμηλών κοστών με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι, οι πετρελαιοπαραγωγοί επανεξετάζουν πρότζεκτς που είχαν βάλει στον «πάγο».

«Είναι καταπληκτική εποχή για να κάνει κανείς τέτοιου είδους επενδύσεις», τόνισε ο Todd Levy, πρόεδρος στην Chevron, υπεύθυνος εξερεύνησης και παραγωγής σε Ευρώπη, Ευρασία και Μέση Ανατολή.

Τα στελέχη των μεγάλων εταιριών ενέργειας έχουν επισημάνει ότι αντιμετωπίζουν με προσοχή το ράλι στο πετρέλαιο, προειδοποιώντας ότι, καθώς ανεβαίνουν οι τιμές, οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου μπορεί να τονώσουν την επένδυση και η παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξηθεί και πάλι.

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο Jason Gammel, ανώτατος αναλυτής για το πετρέλαιο στην Jefferies, η εν λόγω επέκταση αποτελεί «σημείο καμπής». Ο ειδικός τόνισε ότι πρόκειται για την πρώτη επένδυση άνω των 10 δισ. δολαρίων φέτος: «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ και αντανακλά το γεγονός ότι οι εταιρίες έχουν θέσει υπό έλεγχο τους κύκλους μετρητών τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v