Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 25% στην εμπιστοσύνη των Ιταλών στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο μπλοκ έχει βρεθεί στο 27% το 2016 από 53% το 2000, όταν η Ιταλία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Το 53% των Ιταλών θεωρεί ότι η ένωση προστατεύει τις «οικονομικές και χρηματοοικονομικές δυνάμεις» και όχι τους πολίτες.

Πτώση 25% στην εμπιστοσύνη των Ιταλών στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία

Κατά 25% έχει υποχωρήσει τα τελευταία 10 χρόνια η εμπιστοσύνη που έχουν οι Ιταλοί πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Demopolis για λογαριασμό της εβδομαδιαίας εφημερίδας L'Espresso.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το 2000 η Ιταλία ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό μπλοκ, σε ποσοστό 53%. Το 2016, η εμπιστοσύνη των πολιτών της χώρας έχει πέσει στο 27%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 53% των Ιταλών θεωρεί πως τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εργαστεί περισσότερο για την προστασία των «οικονομικών και χρηματοοικονομικών δυνάμεων». Μόνο ένα 38% απάντησε ότι το μπλοκ έχει προστατεύσει τους πολίτες του.

Παράλληλα, ένα συντριπτικό 81% βαθμολόγησε αρνητικά τη μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης, ενώ ένα εξίσου υψηλό 70% βαθμολόγησε αρνητικά την οικονομική της πολιτική.

Πάντως, όταν ερωτήθηκαν για το τι θα ψήφιζαν σε περίπτωση διενέργειας δημοψηφίσματος στην Ιταλία σήμερα, με θέμα την παραμονή ή αποχώρηση από την ΕΕ, ένα 75% τόνισε ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής. Μόλις το 19% θα στήριζε μια έξοδο, ενώ ένα 6% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Ωστόσο, το 34% των Ιταλών πολιτών πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να βγει από το κοινό νόμισμα και να επιστρέψει στη λίρα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 25 μέχρι τις 27 Ιουνίου του 2016, ενώ συμμετείχε ένα δείγμα 1.000 πολιτών από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες ηλικίας άνω των 18.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v