Κομισιόν: Προτείνει κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα

Οι δύο χώρες είχαν ελλείμματα πάνω 3% του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια και δεν κατάφεραν να τα μείωσουν εγκαίρως, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κομισιόν. Στο τραπέζι πρόστιμα ως και 0,2% του ΑΕΠ. Στο Ecofin της Δευτέρας η τελική απόφαση.

Κομισιόν: Προτείνει κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε και επίσημα την διαδικασία κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την Πέμπτη για τα υπερβολικά ελλείμματα το 2014 και 2015.

Η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων για τις δύο χώρες πριν από το τέλος του Ιουλίου. 

Οι δύο χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου είχαν δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια και δεν κατάφεραν να τα μείωσουν εγκαίρως, ανακοίνωσε η Κομισιόν. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, αν η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι παραβίασαν τους δημοσιονομικούς κανονισμούς εξαιτίας «έκτακτων οικονομικών συνθηκών» θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ως και 0,2% του ΑΕΠ και την αναστολή της χρηματοδότησης από τα κονδύλια της Ε.Ε. 

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα δεν έχει επιβληθεί ποτέ πρόστιμο σε ένα κράτος μέλος για υπερβολικό έλλειμμα. 

Το Ecofin θα αποφασίσει για την σύσταση της Κομισιόν στην συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της σλοβακικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Οι υπουργοί Οικονομικών μπορεί να απορρίψουν την αξιολόγηση της Κομισιόν μόνο με την εξασφάλιση ειδικής πλειοψηφίας. 

Μετά την απόφαση του Ecofin, η Κομισιόν θα πρέπει να προτείνει κυρώσεις εντός 20 ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v