ΗΠΑ: Νεκροί 5 αστυνομικοί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών

Έντεκα αστυνομικοί πυροβολήθηκαν από τουλάχιστον δύο ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Ντάλας. Πέντε αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι είναι τραυματίες. Πληροφορίες ότι ο ένας δράστης είναι νεκρός. Για συντονισμένη και σχεδιασμένη επίθεση κάνει λόγο η αστυνομία. Άγνωστα τα κίνητρα.

ΗΠΑ: Νεκροί 5 αστυνομικοί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών

Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από ελεύθερους σκοπευτές που άνοιξαν πυρ εναντίον τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ντάλας. Πρόκειται για τη χειρότερη μαζική επίθεση κατά αστυνομικών στις ΗΠΑ, από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 72 αστυνομικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του National Law Enforcement Officers Memorial Fund.

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα), στη διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο δύο Αφροαμερικανών από αστυνομικά πυρά σε Λουιζιάνα και Μινεσότα.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Ντάλας, πυροβολήθηκαν συνολικά 11 αστυνομικοί. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάλας, Ντέιβιντ Μπράουν, ανέφερε πως δέκα αστυνομικοί πυροβολήθηκαν από τους ελεύθερους σκοπευτές κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ ο 11ος πυροβολήθηκε στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με έναν από τους υπόπτους των επιθέσεων.

Κατά τον κ. Μπράουν, δεν είναι ξεκάθαρο το πόσοι ύποπτοι εμπλέκονται, όμως τρεις έχουν συλληφθεί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μπράουν, ανέφερε πως ένας ύποπτος, ο οποίος είχε περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις σε γκαράζ και με τον οποίο η αστυνομία προσπαθεί να διαπραγματευτεί, είπε στους διαπραγματευτές πως «το τέλος έρχεται και θα σκοτώσει περισσότερους (αστυνομικούς) και πως υπάρχουν βόμβες παντού». Το δίκτυο KXAS μετέδωσε λίγο αργότερα πως η απειλή αυτή «εξουδετερώθηκε». Το Reuters, επικαλούμενο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδει πως ο ύποπτος σκοτώθηκε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε επίσης πως πρόκειται για συντονισμένη και σχεδιασμένη επίθεση, καθώς οι κινήσεις των υπόπτων έδειξαν πως γνώριζαν την πορεία της διαδήλωσης και πως προσπάθησαν να περικυκλώσουν τους αστυνομικούς.

Ωστόσο, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα της επίθεσης.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η Οργάνωση «Black Power Political Organization» αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών και προειδοποιεί ότι «θα δολοφονηθούν περισσότεροι τις επόμενες ημέρες». Δεν υπάρχει ακόμα επίσημος σχολιασμός για την ανάρτηση αυτή.

Μάρτυρες ανέφεραν πως δύο ελεύθεροι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός από τους δράστες, ο οποίος είναι Αφροαμερικανός και κυκλοφορεί με πυροβόλο όπλο στο χέρι του.

 

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε πως έχει έρθει σε επικοινωνία με τον δήμαρχο του Ντάλας για τους πυροβολισμούς και πως έχει ενημερωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στην Πολωνία.

Αφορμή για την πορεία, οι νέες δολοφονίες, ενός 32χρονου Αφροαμερικανού από αστυνομικό το βράδυ της Τετάρτης στη Μινεσότα και ενός ακόμη 37χρονου Αφροαμερικανού μια μέρα νωρίτερα, από δύο αστυνομικούς στη Λουιζιάνα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι βαθύτατα ταραγμένος από τα αιματηρά περιστατικά.

Όσον αφορά στον νέο θάνατο Αφροαμερικανού από αστυνομικούς της Μινεσότα, ο αστυνομικός Τζερόνιμο Γιάνεζ αναγνωρίστηκε ως εκείνος που πυροβόλησε θανάσιμα τον Φιλάντο Καστίλ, στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπηρεσιών που διεξάγουν έρευνες για την υπόθεση.

Ο Γιάνεζ μαζί με τον συνάδελφό του Τζόζεφ Καούσερ που υπηρετούν στην τοπική αστυνομία για τέσσερα χρόνια, ενεπλάκησαν στο επεισόδιο, το απόγευμα της Τετάρτης. Οι δύο αστυνομικοί έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας, σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές.

 

Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) προχωρεί στην έκδοση οδηγίας προσωρινής απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το κέντρο του Ντάλας, μετά τους πυροβολισμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v