Μια παλιά ρατσιστική ιστορία

Το νομοσχέδιο-ορόσημο για τα πολιτικά δικαιώματα των ΗΠΑ, το οποίο έθεσε την βάση για την Πράξη Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.

Μια παλιά ρατσιστική ιστορία

Οι διαδηλώσεις ενάντια στον αμερικανικό ρατσισμό και τις διακρίσεις αποτελούσαν μια παγκόσμια ιστορία στις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Το 1963, διαδηλωτές υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα, μια πόλη με ενδημικές διακρίσεις. Οι άρχοντες της πόλης αντέδρασαν με το να πάρουν μια διαταγή δικαστηρίου εναντίον των πορειών διαμαρτυρίας. Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν, ωστόσο, και διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Στη συνέχεια, στις αρχές Μαΐου, παιδιά οργάνωσαν μια ειρηνική πορεία και αντιμετώπισαν τις πυροσβεστικές μάνικες υψηλής πίεσης του Αστυνομικού Επίτροπου Eugene "Bull" Connor, ο οποίος ισοπέδωνε διαδηλωτές πάνω σε κτήρια και τους έριχνε στο έδαφος. Εικόνες από ένα σκυλί της αστυνομίας να επιτίθεται σε έναν νεαρό άνδρα στο έλεος ενός αστυνομικού σύντομα εμφανίστηκαν σε εφημερίδες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο.

Καθώς η κρίση στο Μπέρμιγχαμ εξελισσόταν, όλοι περίμεναν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ John F. Kennedy να παρέμβει. Αυτός έστειλε τον σύμβουλο για τα πολιτικά δικαιώματα, Burke Marshall, στο Μπέρμιγχαμ, όπου συναντήθηκε με τους ηγέτες του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα και της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεων, και επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο συμβιβασμού για την κατάργηση των διακρίσεων στην πόλη και την απελευθέρωση των φυλακισμένων διαδηλωτών. Αλλά το Μπέρμιγχαμ είχε πάρει διεθνείς διαστάσεις.

Τον επόμενο μήνα, ο κυβερνήτης τής Αλαμπάμα, George Wallace, ο οποίος είχε υποσχεθεί «διακρίσεις για πάντα», αγνόησε μια δικαστική απόφαση και εμπόδισε δύο αφροαμερικανούς φοιτητές από το να εγγραφούν στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Αυτό πυροδότησε ένα νέο γύρο παγκόσμιων και εθνικών επικρίσεων. Σε ένα λόγο του, ο John F. Kennedy αποκάλεσε τα πολιτικά δικαιώματα ως κρίσιμο ηθικό ζήτημα. «Εμείς κηρύττουμε την ελευθερία σε όλο τον κόσμο», είπε. «Αλλά είμαστε εμείς που θα πούμε στον κόσμο και, πολύ πιο σημαντικό, σε κάθε έναν από εμάς ότι αυτή είναι η γη της ελευθερίας εκτός από τους νέγρους;».

Τελικά, ο Κένεντι απάντησε στο δικό του ερώτημα με ένα νομοσχέδιο-ορόσημο για τα πολιτικά δικαιώματα, το οποίο έθεσε την βάση για την Πράξη Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v