Το Γιβραλτάρ ζητά νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ τόνισε ότι ο λαός πρέπει να έχει λόγο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων Βρετανίας-ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να λάβει υπόψη ότι σημαντικά κομμάτια του εκλογικού σώματος ψήφισαν για να μείνουν στην ΕΕ, ανέφερε.

Το Γιβραλτάρ ζητά νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Έκκληση για δεύτερο δημοψήφισμα για τη βρετανική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τo κλείσιμο μιας συμφωνίας Βρετανίας-ΕΕ, έκανε το Γιβραλτάρ. Η περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Σκοτία, στην προσπάθεια να βρεθούν τρόποι ώστε να παραμείνει μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Το Γιβραλτάρ ήταν μεταξύ των εδαφών της Βρετανίας που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, με ποσοστό 96%. Η περιοχή υποστηρίζει ότι ο βρετανικός λαός πρέπει να έχει λόγο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, μετά την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

«Στο δημοψήφισμα πριν από δύο εβδομάδες, οι επιλογές ήταν είτε να μείνουμε υπό τους τρέχοντες όρους, είτε να φύγουμε. Αλλά κανείς δεν γνώριζε τι σήμαινε αυτό», υπογράμμισε ο Fabian Picardo, πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στους Financial Times.

Αν και, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η πρόταση του πρωθυπουργού σίγουρα θα απορριφθεί σθεναρά από τους υποστηρικτές της καμπάνιας Leave, ο τοπικός ηγέτης εκτιμά ότι κάποιοι υποστηρικτές του Brexit θα μπορούσαν να αλλάξουν άποψη, όταν θα σκιαγραφηθεί ξεκάθαρα η νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ.

Όπως τόνισε, το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να λάβει υπόψη το γεγονός πως κρίσιμης σημασίας κομμάτια του εκλογικού σώματος, όπως η Σκοτία και το Γιβραλτάρ ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο Picardo ανέφερε ότι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τη Σκοτία, έχουν εξεταστεί επιλογές όπως ο επανακαθορισμός των βρετανικών εδαφών με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτραπεί η παραμονή της Σκοτίας, του Γιβραλτάρ και πιθανώς της Βόρειας Ιρλανδίας μέσα στην ΕΕ, ενώ η Αγγλία και η Ουαλία θα μπορούν να φύγουν.

Η ιδέα βασίζεται στο προηγούμενο που θέσπισε το 1985 η περίπτωση της Γροιλανδίας, η οποία αν και μέρος της Δανίας, κατάφερε να μείνει εκτός Ένωσης ενώ η Δανία αποτελεί μέλος. «Είναι ένα δαιμόνια απλό σχέδιο, με δαιμόνια περίπλοκες λεπτομέρειες. Αλλά είναι μια επιλογή», σχολίασε ο Picardo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v