Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξουν «μεγάλες λύσεις» για τις ιταλικές τράπεζες

«Αύριο στο Ecofin οι τελικές αποφάσεις», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup για τα ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας. Δεν αναμένεται έντονη κρίση με τις ιταλικές τράπεζες. Μετά τα stress tests οι αποφάσεις, λέει ο Σόιμπλε.

Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξουν «μεγάλες λύσεις» για τις ιταλικές τράπεζες

Στο Eurogroup θα συζητήσουμε για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί ενδεχόμενης επικύρωσης της επιβολής κυρώσεων που αποφάσισε η Κομισιόν. 

«Θα ακούσουμε τους υπουργούς και θα δούμε. Αύριο στο Ecofin αναμένονται οι τελικές αποφάσεις», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι το θέμα δεν είναι οι κυρώσεις αλλά το τι προτίθενται να κάνουν οι χώρες για το πρόβλημα των ελλειμμάτων. 

Υπενθύμισε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αποφασιστούν εντός 20 ημερών και μετά εντός δύο μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. «Είναι προς το συμφέρον όλων να είναι γρήγορες οι αποφάσεις», τόνισε.   

Όσον αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο ίδιος τόνισε πως δεν αποτελούν μια σοβαρή κρίση, λέγοντας πως τα ιταλικά τραπεζικά ιδρύματα θα πρέπει να σταματήσουν να ζητούν δημόσια κεφάλαια για να λύσουν τα προβλήματα τους.

Μοσκοβισί: Οταν έχεις κανόνες πρέπει να τους σέβεσαι 

Θα πρέπει να ξεκινήσουν ο συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία, υπογράμμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στην επόμενη πρωθυπουργό.

Στόχος μας είναι να περιοριστεί η αβεβαιότητα, τόνισε. 

Οσον αφορά στα υπερβολικά ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας, σημείωσε ότι «όταν έχεις κανόνες πρέπει να ους σέβεσαι. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δείξουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι τιμωρία. Δεν υπήρξε μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων όπως είχαμε συστήσει και όπως είχαν δεσμευτεί».

Σόιμπλε για ιταλικές τράπεζες: Πρώτα τα stress tests

"Νομίζω ότι θα πάρουμε τα αποτελέσματα των stress tests που διενήργησε η EBA σε δύο μήνες", υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πριν το Eurogroup. 

"Δεν θα πρέπει να κάνουμε εικασίες πριν δούμε αυτά τα τεστ", σημείωσε. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v