Η Γερμανία ίσως κατασχέσει κέρδη της VW λόγω του «dieselgate»

Αν και η γερμανική ρυθμιστική αρχή τόνισε ότι δε θα επιβάλλει πρόστιμα στην VW, η εισαγγελία επικαλέστηκε μια διάταξη που ίσως οδηγήσει σε πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τα ποσά μπορούν να περιλαμβάνουν τα κέρδη από τα 11 εκατ. οχήματα που επηρεάστηκαν.

Η Γερμανία ίσως κατασχέσει κέρδη της VW λόγω του «dieselgate»

Η γερμανική εισαγγελία διεύρυνε την έρευνα κατά της Volkswagen για το παράνομο λογισμικό ελέγχου των εκπομπών ρύπων, πιθανώς ανοίγοντας το δρόμο για πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πέραν της διευθέτησης ύψους 15,3 δισ. δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισαγγελείς επικαλέστηκαν μια διαδικασία που τους επιτρέπει να ζητήσουν από τα δικαστήρια να επιβάλλουν πρόστιμα στην εταιρία, τόνισε ο Klaus Ziehe, εκπρόσωπος της γερμανικής εισαγγελίας. Τα πρόστιμα αυτά θα μπορέσουν να επιβληθούν μόνο αν η έρευνα κρίνει κάποιο ανώτατο στέλεχος ή μέρος του συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας, ένοχο για αδικοπραγία που συνδέεται με το σκάνδαλο.

Το Bloomberg τονίζει ότι η αποκάλυψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ευρωπαϊκές εισαγγελικές και ρυθμιστικές αρχές δέχονται πυρά διότι δεν καταφέρνουν να αναγκάσουν την Volkswagen να προχωρήσει σε παραχωρήσεις παρόμοιες με εκείνες στις οποίες συμφώνησε στις ΗΠΑ, και ιδιαίτερα σε αποζημιώσεις προς τους καταναλωτές.

Παρότι η Γερμανία δεν επιτρέπει να διώκονται εταιρίες στο πλαίσιο του ποινικού δικαίου, μια διοικητική έρευνα αποτελεί εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει η εισαγγελία για να ζητήσει κυρώσεις. Για παράδειγμα, η Siemens η οποία αντιμετώπισε τον ίδιο τύπο ελέγχου κατά τη διάρκεια της δικής της υπόθεσης διαφθοράς, αναγκάστηκε να διευθετήσει την υπόθεση με την εισαγγελία του Μονάχου, με την πληρωμή 600 εκατ. ευρώ.

Το πρακτορείο μεταδίδει ότι σε περίπτωση που οι εισαγγελείς αποδείξουν ότι στελέχη της Volkswagen έχουν παραβιάσει τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα η εταιρία να οδηγηθεί στο σκάνδαλο, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα κέρδη που κατέγραψε η αυτοκινητοβιομηχανία από τα οχήματα που επηρεάστηκαν. Το παράνομο λογισμικό έχει εγκατασταθεί σε περίπου 11 εκατ. οχήματα σε όλο τον κόσμο.

Τα πιθανά ποσά πιθανότατα θα είναι τεράστια σε σχέση με εκείνα που θα μπορούσε να ζητήσει η ρυθμιστική αρχή μεταφορών του κράτους, αν και η κυβέρνηση τόνισε ότι η εν λόγω υπηρεσία δε θα προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

Η Volkswagen αντιμετωπίζει ξεχωριστή ποινική έρευνα στις ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v